„Zde jsem také žil,“ připomíná Václava Havla deska na jeho rodném domě. Před osmi lety zemřel na Hrádečku

Lidé si v Praze i v dalších městech ve středu připomínali Václava Havla. Jeho rodný dům ozdobila pamětní deska. Dramatik, spisovatel, disident a první český prezident zemřel před osmi lety na své milované chalupě Hrádeček. Také tam mu přišli lidé zapálit svíčku.

Dům na Rašínově nábřeží od středy zdobí deska, která připomíná, že pod místní střechou strávil Václav Havel přes 40 let svého života. Iniciativa na zřízení desky přišla od místostarosty Prahy 2 pro kulturu Jaroslava Šolce (Občané za spokojené bydlení), podle kterého radnice zvažovala i to, že by Havlovi udělila čestné občanství; návrh ale přišel v době, kdy se změnila pravidla, která nově zapověděla jejich posmrtné udílení.

Před osmi lety zemřel Václav Havel. V ČT24 na něj vzpomínal bratr Ivan (zdroj: Studio ČT24)

Havlovu památku uctili obyvatelé Prahy také na Jungmannově náměstí, kde ze svíček vytvořili „srdce pro Havla“. Zazněly tam úryvky z jeho děl, které lidé několik hodin četli nejen česky, ale také anglicky, slovensky, ukrajinsky i polsky. Číst a vzpomínat přišli mimo jiné kněz a filozof Tomáš Halík, bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo socioložka Jiřina Šiklová. Ta připomněla, že na Havla coby politika se upíral zrak světové veřejnosti mimo jiné proto, že ještě před příchodem na Pražský hrad platil za uznávaného spisovatele a dramatika.

Vzpomínková akce Svíčka pro Václava Havla, kterou už počtvrté pořádalo občanské hnutí Politika a svědomí, skončila v 18 hodin mší v blízkém chrámu Panny Marie Sněžné.

Události: Osm let bez Václava Havla (zdroj: ČT24)

Na Václavském náměstí zazněly Havlovy oblíbené písně. Například doyen pravicové opozice a někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09) tam na bývalého prezidenta vzpomínal jako na osobnost, která dokázala vydržet za normalizace v tichém odboji a každodenní prací bránit demokracii.

Několik desítek lidí pak vyrazilo z piazzety Národního divadla na Hradčanské náměstí, s sebou nesli srdce jako symbol všeho dobrého, co Havel dokázal v lidech probudit. Na náměstí účastníky pochodu čekala reprodukovaná hudba například od Havlova přítele Lou Reeda nebo slavná píseň Imagine od Johna Lennona. Řečníci tam také připomněli mimo jiné i slavné Havlovo heslo „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. 

Srdce na Hrádečku i v Českých Budějovicích

Na prezidenta přicházeli lidé vzpomínat i na Hrádeček u Trutnova, kde Havel trávil značnou část svého života a před osmi lety tam zemřel. U domu hořely svíčky a na plotě tam byla zavěšena srdce různých podob a velikostí. Srdce totiž prezident Havel připojoval k podpisu. O improvizovaný pomník tam pečují místní. 

Pietní akt na Hrádečku. Svíčku za Václava Havla přišly zapálit desítky lidí (zdroj: ČT24)

Václava Havla si připomněli také lidé v Českých Budějovicích. Asi padesátka z nich při setkání na náměstí Přemysla Otakara II. vytvořila z hořících svíček obrazec ve tvaru srdce. Uvnitř znázornili lidé pomocí svíček iniciály prezidentova jména, pod bustou Tomáše Garrigua Masaryka přibyla i Havlova fotografie.

Texty Václava Havla se předčítaly také v Rabenštejnské věži. Studenti Jihočeské univerzity vybrali úryvky z dramatikových děl tak, aby vedly k zamyšlení nad současnou situací. Obvod sálu věže pak tvořil moták z vězení s texty Václava Havla.

Současný prezident Miloš Zeman podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka uctil Havlovu památku zasláním věnce na jeho hrob na Vinohradech.

Dramatik, disident a později poslední prezident Československa a první prezident České republiky Václav Havel zemřel před osmi lety ve věku 75 let. Zesnul na své chalupě na Hrádečku.