Metnar podepsal smlouvu na protivzdušné radary z Izraele. Bude jich osm, nahradí starou sovětskou techniku

Události: Nové protivzdušné radary (zdroj: ČT24)

Česká protivzdušná obrana získá osm mobilních radiolokátorů EL/M-2084. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) podepsal ve čtvrtek mezivládní smlouvu s Izraelem za 3,5 miliardy korun. Armáda bude radary přebírat do roku 2023.

Protivzdušná obrana zatím spoléhá kromě stacionárních radiolokátorů na mobilní systémy sovětské konstrukce. Dodávka nových radarů MADR (což je zkratka označující zkrátka mobilní radar – z anglického mobile air defense radar) typu EL/M-2084 z Izraele má vést k jejich náhradě. Jde o mobilní 3D radiolokátory, armáda je bude používat ke sledování vzdušné situace ve výškách od 100 do 3000 metrů. První nový radar by měl do Česka přijít do 20 měsíců, všechny do roku 2023.

Ministr obrany Lubomír Metnar, který za Česko smlouvu podepsal, zdůraznil, že nové radary výrazně zvýší schopnosti české armády v ochraně vzdušného prostoru. Vyzdvihl, že vojáci dostanou techniku prověřenou bojovým nasazením, i skutečnost, že se český průmysl bude podílet na realizaci zakázky i na podpoře v době životnosti nových radarů.

„Čeští vojáci tuto techniku nutně potřebují. Ukončíme naši závislost na zastaralých ruských strojích a zároveň získáme špičkový a v boji prověřený systém od našeho důležitého strategického partnera,“ řekl ministr.

Radary EL/M-2084 zakoupily armády Kanady či Finska. Přímo v Izraeli slouží jako součást obranného systému Iron Dome, což je jeden ze systémů na ochranu izraelských měst před raketovými útoky z Gazy, případně z libanonského území kontrolovaného hnutím Hizballáh.

Armáda ČR v současnosti využívá tři mobilní protivzdušné radary, z toho jen typ ST-68U umožňuje zaměření ve třech souřadnicích. Jde ale o zastaralou techniku, radiolokátory ST-68 byly vyvíjeny v Sovětském svazu v 60. a 70. letech a již několikanásobně překročily svou životnost. Mnoho na tom nemění ani modernizace provedená v 90. letech.

Za Izrael podepsal kontrakt ředitel agentury izraelského ministerstva obrany Ředitelství mezinárodní obranné spolupráce Yair Kulas. Připomněl, že ve 40. letech minulého století to byly naopak české dodávky zbraní, které umožnily nově vzniklému státu Izrael obhájit svou existenci.

Kromě smlouvy o nákupu radiolokátorů podepsali čeští a izraelští představitelé dohody o průmyslové spolupráci. Na jejich základě se český obranný průmysl bude minimálně ze 30 procent podílet na zakázce na dodání radiolokátorů, které vyrábí izraelský podnik Elta Systems.

„Zavázali jsme se, že přineseme know-how místnímu průmyslu,“ upřesnil generální ředitel Elty Yoav Tourgeman. „Spolupráce bude zahrnovat design, výrobu, sestavování, integraci, údržbu po dobu životnosti a transfer nejnovějších technologií,“ doplnil. Podle něj zakázka otevře prostor i pro další spolupráci mezi obranným průmyslem Česka a Izraele.