Konec některých zbraní v EU platí. Soud zamítl českou žalobu

Události: Česko neuspělo s žalobou proti směrnici omezující držení zbraní (zdroj: ČT24)

Soudní dvůr Evropské unie zamítl českou žalobu kvůli platnosti směrnice zavádějící přísnější pravidla pro nabývání a držení palných zbraní. Česká vláda usilovala o její zrušení, protože podle jejího názoru majitele příliš omezuje. Podle soudu není diskriminační a neporušuje ani další unijní zásady.

Norma zakazuje některé poloautomatické zbraně či zásobníky. Evropská komise ji navrhla v reakci na teroristické útoky v Evropě. Země EU i europarlament ji schválily předloni hlasy většiny členských zemí i poslanců.

Česko bylo od začátku proti přijetí směrnice. Mimo jiné namítalo, že úprava zasahuje do práv vlastníků legálně držených zbraní. Proto podalo žalobu, která žádala zrušení směrnice. Požadavek podpořily také Polsko a Maďarsko.

Soud v úterý konstatoval, že české námitky jsou neopodstatněné. Unijní orgány podle něj nepřekročily přijetím směrnice své pravomoci ani nezasáhly do práv vlastníků či držitelů zbraní.

Česká strana v žalobě podané předloni rovněž namítala, že se evropští zákonodárci dostatečně nezabývali otázkou přiměřenosti zaváděných opatření a neprovedli posouzení jejích dopadů. Soud tento argument odmítl s tím, že tuto povinnost nemají ve všech případech.

Unijní orgány navíc podle soudu měly k dispozici „četné analýzy a doporučení pokrývající všechna témata zmíněná v argumentaci České republiky“. Z těchto podkladů nic nenasvědčovalo tomu, že by opatření zavedená směrnicí byla nepřiměřená, uvedl nejvyšší justiční orgán EU.

Změny vyplývající z nové právní úpravy by se dotkly téměř všech asi 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů v Česku a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Zastánci držení zbraní prosazují zakotvení práva na ozbrojenou obranu do české ústavy, kterým se v současnosti zabývají senátoři.

  • Dohodnutý kompromis zpřísňuje nejen pravidla pro označování střelných zbraní a nově i jejich dílů, ale také pro jejich deaktivaci. Registrace se bude týkat i zbraní upravených jen pro slepé náboje například pro divadlo či film, které se dosud mohly v některých zemích kupovat volně. Jejich relativně snadná zpětná úprava prý byla rizikem a takto zpětně upravené zbraně použili například teroristé při útocích v Paříži.
  • CO SE BUDE NOVĚ REGISTROVAT:
  • - poplašné a signální zbraně
    - znehodnocené zbraně
    - reprodukce historických zbraní, pokud jde o jedno- a dvouranové takzvané předovky
  • Kompromisní podoba nových pravidel pro civilní použití zakazuje krátké poloautomatické střelné zbraně se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé poloautomatické střelné zbraně se zásobníkem na více než deset nábojů. Zakázané budou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu a které jde proto snadno ukrývat.
  • CO BUDE ZAKÁZÁNO:
  • - poloautomatické zbraně upravené z původně automatických
    - poloautomatické zbraně umožňující bez nového nabití vystřelení
    a) více než 21 ran (nábojů) v případě krátkých zbraní
    b) více než 11 ran (nábojů) v případě dlouhých zbraní
    - poloautomatické zbraně se sklopnou nebo teleskopickou pažbou (opěrou), pokud jsou kratší než 60 centimetrů
    Zásobníky s kapacitou nad 20 nábojů, respektive 10 nábojů
  • Neprošel nápad Evropské komise na úplný zákaz „nejnebezpečnějších poloautomatických zbraní“, včetně všech z rodin AK-47 a AR-15 a zákaz soukromých sbírek útočných pušek. Nebyl přijat ani návrh Komise na omezení zásobníků také pro krátké poloautomatické zbraně jen na deset nábojů. 
  • Přísnější budou důvody k udělení výjimky, na jejímž základě mohou být vlastněny nejnebezpečnější střelné zbraně. Mezi takové důvody patří národní obrana či ochrana kritické infrastruktury.
  • Pokud je taková zbraň používána ke sportu, bude možné ji získat při dodržení přísných pravidel, kdy střelec bude muset například doložit, že se skutečně účastní soutěží pořádaných oficiálním střeleckým svazem.

Podle Černochové prohrál zdravý rozum

Jedna z nejhlasitějších kritiček směrnice Jana Černochová (ODS) v reakci na rozhodnutí napsala: „Stále jsem přesvědčena, že znění směrnice porušuje zásadu proporcionality i subsidiarity a významně a bezdůvodně zasahuje do vlastnických práv. Tato prohra je důsledkem impotence vlády vyjednat pro Českou republiku na půdě a orgánech EU výjimky. Vláda svou nečinností vlastně alibisticky přehodila problém na zákonodárce.“

Podobně se vyjádřil i europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) „Je škoda, že vláda navzdory rozpočtu na právní služby, které čerpá, nedokázala předložit Evropskému soudnímu dvoru lepší argumenty.“

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl: „Je to škoda, protože český stát chtěl pro svoje občany uhájit liberálnější přístup k držení a přechovávání zbraní. Bohužel Soudní dvůr EU naši argumentaci podporovanou Maďarskem a Polskem nepřijal a žalobu zamítl, což musíme v této fázi plně respektovat.“

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že jeho resort připravil nový návrh zbraňové legislativy, který maximálně omezuje dopady směrnice. Ve sněmovně podle nich byla dosažena dohoda na jejím projednání tak, aby Česko nebylo vystaveno sankcím.

„Darebácké rozhodnutí“

Místopředseda a šéf poslanců SPD Radim Fiala prohlásil: „Je to darebácké rozhodnutí. Plně potvrzuje správnost programu hnutí SPD, který jasně říká, že Evropská unie směřuje k omezování práv občanů národních států.“

Ostře na rozhodnutí reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček: „Soud EU jasně ukázal, že zájmy lidí mu jsou ukradené. Je to projev arogance moci a sprostoty. Doufám, že nyní se vlastenecky smýšlející lidé, bez ohledu na politickou příslušnost, spojí a domluví na dalším postupu, jak tomuto čelit a ponechat si vztyčenou hlavu. Kdo ustupuje zlu sám zlo páchá.“ 

Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška bylo jasné, že žaloba má nulovou šanci na úspěch. Česko směrnici bude zavádět, podle Bartoška je důležité, aby to bylo co nejšetrnějším způsobem. Podle šéfa sněmovního klubu Miroslava Kalouska bude TOP 09 v okamžiku, kdy Česko vyčerpalo všechny možnosti změny směrnice, postupovat v souladu s pravidly. „Budeme hlasovat pro implementaci,“ uvedl. Doplnil, že se nikdo nemusí bát, že by přišel o svoji brokovnici.