Vesnice na jihu Čech plaší divočáky tygří močí. Pach predátorů možná zavane ještě dál

Netradiční obrana proti divočákům (zdroj: ČT24)

Jihočeský Boršov nad Vltavou se brání proti přemnoženým divokým prasatům umělou tygří močí. Od té doby, co ji tam radnice nechala nastříkat na ploty, se zvířata ve vesnici už neukázala. O svérázné řešení se teď zajímají i další obce.

Radnice v Boršově nad Vltavou nechala rozvěsit plašiče s uměle vyrobenou tygří močí na ploty rodinných domů. „Cítím velice nepříjemný pach predátora, který žere maso, který prostě vyvolává tu vzpomínku,“ vysvětluje starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman (nestr.) princip, na kterém plašiče fungují.

Plašiče s tygří močí by se už brzy mohly objevit i v některé z dalších obcí, které se potýkají s přemnoženou černou zvěří. „Už jsem měl několik telefonátů z celé republiky, kde se mě ptali, jak tady to dělat,“ říká Zeman.

O účincích se chovatelé dohadují

I když v Boršově se plašiče osvědčily a přemnožená prasata se na místě už neukázala, chovatelé se o účincích synteticky vyrobené tygří moči dohadují. „V přírodě se naše zvěř a ten divočák nesetká s tygry,“ komentuje její možné působení chovatelka ze Zoo v Hluboké nad Vltavou Aneta Fremlová.

I přes pochybnosti ale nejsou boršovští zastupitelé první, kdo se tygří výměšky rozhodl nasadit v boji proti škůdcům. Mnozí chovatelé si pro moč chodí třeba právě do Zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou. „Používají to buď proti kunám, nebo proti liškám,“ říká Fremlová.

Přerušené migrační trasy a mírné zimy

Podle myslivců stojí za velkým počtem divokých prasat v okolí Boršova zejména stavba dálnice, která přerušila jejich migrační trasy. K přemnožení přispívají také mírné zimy. Například v honitbě, která patří pod sousední obec Včelnou, se černá zvěř přemnožila přibližně trojnásobně.

I přes různé způsoby, kterými se obce snaží divokých prasat zbavit, mají lesníci o tom nejúčinnějším jasno. „Nejlepší je maximálně zvýšit odstřel,“ shrnuje boj s černou zvěří lesní hospodář Jiří Stejskal.