Spor o platy učitelů. Část ČSSD chce vyšší růst, strana ale státní rozpočet podpoří

Události: ČSSD se pře o platy učitelů, rozpočet ale podpoří (zdroj: ČT24)

ČSSD ve sněmovně podpoří státní rozpočet v podobě dohodnuté s hnutím ANO. Rozhodlo o tom grémium strany. Někteří sociální demokraté požadovali větší růst platů učitelů. K tomu, aby kabinet pro příští rok přidal na platy kantorů ještě pět miliard, vyzývají premiéra otevřeným dopisem Svaz průmyslu a dopravy a Českomoravská konfederace odborových svazů. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) to odmítá. Platy mají stoupnout o deset procent.

Mezi poslance ČSSD, kteří chtějí učitelům přidat, patří i bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. „Je to mimořádné jednání a my musíme najít cestu. Rozhodně je jasné, že nepodpoříme pozměňovací návrhy stran opozice, budeme chtít najít vládní řešení,“ uvedla.

ČT oslovila všech 15 poslanců vládní sociální demokracie. Odpověděla jen část – a ta se shoduje, že platy se mají zvýšit nad rámec vládního plánu a že si dokážou představit, že by pro návrh hlasovali. Záleží však na tom, z jakých kapitol by se finance přesouvaly. Někteří také zdůrazňují, že bez dohody s koaličním hnutím ANO by pro změnu nehlasovali.

Názory poslanců ČSSD na vyšší platy
Zdroj: ČT24
Názory poslanců ČSSD na vyšší platy
Zdroj: ČT24

Jednání grémia sociální demokracie trvalo zhruba hodinu. Špičky strany se na něm shodly, že rozpočet ve sněmovně podpoří v podobě, jak byl dolní komoře předložen. „Je to součástí státního rozpočtu, pro tento státní rozpočet jsme hlasovali a žádné změny na stole nejsou,“ uvedl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Nijak nebráníme poslancům podat pozměňovací návrhy v jiných oblastech, nicméně zase platí to, že před tím finálním hlasováním budeme jednat o společném koaličním postupu,“ doplnil Hamáček.

Tlak stupňují odbory i část zaměstnavatelů. Ti dopisem vyzvali premiéra, ať vláda zvýší pro příští rok výdaje státního rozpočtu na platy učitelů o pět miliard korun. Babiš ale změny v rozpočtu odmítá. „Pokud někdo chce přesunout pět miliard po tom, co koaliční vláda schválila ten rozpočet, tripartita ho de facto schválila, neměla k tomu výhrady, a teď to někdo otvírá, tak to považuji za absurdní,“ prohlásil.

Opozice navrhuje změny

Řada stran ve sněmovně v současnosti dokončuje pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu. V nich navrhuje přesuny peněz z různých kapitol tak, aby se platy učitelů nezvýšily o schválených deset, ale o 15 procent. „Typicky od sportovních svazů nebo od slev na dopravu,“ navrhuje možné zdroje financí pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

Slevy v dopravě by škrtala i TOP 09. „Nabízí se samozřejmě slevy na jízdném, které považujeme od začátku za věc, která je zbytná. Na druhou stranu chceme, aby to skutečně mělo šanci projít, takže připravíme ještě verzi,“ uvedla místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Pozměňovací návrh připravují i lidovci. „Tak abychom dostáli slibu Andreje Babiše, který byl 15 procent navýšení platů učitelů pro rok 2020,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Těch položek, odkud bereme, je více než dvacet. Je to na základě statistických údajů z rozpočtu z minulých let,“ naznačuje místopředsedkyně klubu STAN Věra Kovářová.

Opozičními návrhy, které počítají se zvýšením platů, se příští týden ve středu bude zabývat rozpočtový výbor. Strany počítají s tím, že pokud se návrhy nepodaří prosadit, znovu se je pokusí načíst během druhého čtení na plénu. Návrh na navýšení platů o víc než 5,5 miliardy podá ODS, která má připravený seznam možných úspor ve výši čtyřiceti miliard.

Druhé čtení rozpočtu čeká poslance na schůzi, která začíná v úterý 26. listopadu. „Většinou když se dělají přesuny ve druhém čtení, tak nejideálnější je to v rámci jedné kapitoly, aby se nebralo z kapitoly druhé. Ten prostor by tam mohl být, ale muselo by to být asi nasčítáno z řady kapitol po malých částkách,“ uvažuje o možných změnách předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).