V noci mohou namrzat vozovky v západní části Česka a na Vysočině, varují meteorologové

V noci na neděli se v západní části České republiky a na Vysočině mohou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy a mohou namrzat vozovky. Vyplývá to z výstrahy, kterou v sobotu vydal Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí od půlnoci do nedělní 10. hodiny pro Prahu, větší část Středočeského kraje, pro Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj a pro Kraj Vysočina. Vozovky pak mohou namrzat i další noc.

Meteorologové upozorňují na možnost snížené viditelnosti a námrazy, která se může tvořit při déletrvající mrznoucí mlze. Řidiči by měli jezdit velmi opatrně, aby se vyhnuli nebezpečí smyku.   

Stejnou výstrahu vydali meteorologové také na pondělí od půlnoci do 10. hodiny pro Prahu a pro kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký a pro Kraj Vysočina.

V sobotu je nad většinou území převážně zataženo, místy občasný déšť. V Čechách jsou srážky četnější a nad 900 metrů i sněhové. Později odpoledne a večer ale mají srážky ustávat a místy bude polojasno, zejména na jihu a západě.

Teploty většinou do deseti stupňů

Nejvyšší sobotní teploty vystoupají na pět až devět stupňů Celsia, ve Slezsku až dvanáct stupňů, v 1000 metrech na horách kolem dvou stupňů nad bodem mrazu. 

Také v neděli se zejména v Čechách objeví mlhy, ráno ojediněle i mrznoucí, může být i zataženo nízkou oblačností, která se místy udrží po celý den. Jinak bude jasno nebo skoro jasno.

Na východě republiky meteorologé v neděli předpovídají oblačno až zataženo, ojediněle déšť, nad 800 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty pak mají být pět až devět stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem dvou stupňů. 

Počasí v dalších čtyřech týdnech nepřekvapí

Počasí v následujících čtyřech týdnech zřejmě nevybočí z normálu. Ochlazovat se bude postupně, relativně největší zima tak bude v prvním prosincovém týdnu, kdy bude přes den v průměru kolem tří stupňů nad nulou a v noci v průměru kolem minus jednoho stupně. Nejvíce srážek meteorologové čekají příští týden, na většině území se má objevovat déšť a ve vyšších polohách i sníh. Vyplynulo to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Příští týden bude podle meteorologů teplotně průměrný, nejvyšší denní teploty budou většinou mezi šesti až 11 stupni, ve čtvrtek pak spadnou na zhruba čtyři stupně. V noci se minimální teploty většinou udrží nad nulou, v noci na pondělí a na pátek bude ale mrznout.

Také z hlediska srážek mají být týdny do 8. prosince průměrné až nadprůměrné. „Nejvíce srážek by mělo spadnout pravděpodobně v prvním týdnu období s týdenním úhrnem kolem 20 milimetrů,“ uvedli meteorologové. 

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 11. listopadu do 8. prosince je 1,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo podle záznamů vedených od roku 1951 v roce 2006 s průměrem 6,9 stupně, nejnižší průměr minus 2,6 stupně je z roku 1998. 

Měsíční výhled ale vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje tedy všechny možné výkyvy, upozornil ČHMÚ. Úspěšnost výhledu je podle něj u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.