Ministerstvo odmítlo přezkoumat rozhodnutí kraje o Babišově údajném střetu zájmů

Ministerstvo spravedlnosti nepřezkoumá rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše (ANO). Pro zahájení přezkumného řízení neshledalo ministerstvo důvody. Nic se tedy již nezmění na rozhodnutí krajského úřadu, že Babiš ve vztahu k médiím spadajícím pod holding Agrofert ve střetu zájmů nebyl.

Na ministerstvo spravedlnosti se kvůli údajnému vztahu Andreje Babiše a médií spadajících pod Agrofert obrátila organizace Transparency International. Míní, že rozhodnutí středočeského krajského úřadu vykazuje řadu nestandardních prvků a vzbuzuje pochybnost, zda bylo nezávislé.

Ministerstvo spravedlnosti si to však nemyslí. „Ministerstvo spravedlnosti podnět Transparcency International posoudilo a pro zahájení přezkumného řízení jsme neshledali důvody,“ uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Transparency International současně své argumenty zaslala i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který by mohl proti rozhodnutí podat žalobu, pokud by zjistil závažný veřejný zájem k prošetření věci. Na nejvyššího státního zástupce Zemana i ministerstvo se obrátil také úředník ze středočeského krajského úřadu, který o zastavení řízení rozhodl.

Správní řízení s předsedou vlády zastavil středočeský krajský úřad na konci září. Rozhodoval o Babišově odvolání proti rozhodnutí černošického městského úřadu, který původně premiérovi dal za údajný střetu zájmů pokutu. 

Úřad obce s rozšířenou působností rozhodoval dvakrát, vždy došel k závěru, že střet zájmů nastal. Podle kraje ale „spáchání skutku, o němž bylo řízení vedeno, nebylo obviněnému Ing. A. Babišovi prokázáno“.

Opozice závěry krajského úřadu kritizovala, mimo jiné s poukazem, že v čele kraje stojí zástupci Babišova hnutí ANO v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Ta ale odmítla, že by to mělo na rozhodnutí vliv.