Přeji vám, abyste byli hrdí na svou zemi, řekl Zeman vojákům na přísaze

Události ČT: Vojáci složili slavnostní vojenskou přísahu (zdroj: ČT24)

Devět stovek vojáků české armády a nastupujících studentů brněnské Univerzity obrany v neděli složilo slavnostní vojenskou přísahu před prezidentem Milošem Zemanem a dalšími státníky.

Tradiční ceremoniál se konal na pražském Hradčanském náměstí u příležitosti nadcházejícího 101. výročí vzniku samostatného československého státu. 27. října proběhla vojenská přísaha teprve podruhé, předtím to bylo vždy 28. října jako součást oslav vzniku samostatného Československa.

Ve slunečném počasí, které připomínalo spíše pozdní jaro než konec října, přísahalo 886 vojáků a vojákyň. Za zvuků Vltavy Bedřicha Smetany slíbili mimo jiné věrnost České republice, statečnost či ukázněnost i to, že jsou pro obranu vlasti připraveni nasadit vlastní život.

Za přenosnými zábranami se už hodinu před začátkem ceremoniálu tísnily stovky příbuzných a dalších diváků, kteří na složení přísahy reagovali potleskem. Následovala státní hymna doprovázená slavnostními salvami.

Zeman, kterého přivezlo z areálu Hradu auto až k pódiu s řečníky, potom v projevu připomněl působení českých vojáků v operacích proti teroristům v Afghánistánu nebo Čadu. „Bohužel jsme ztratili 14 vojáků v Afghánistánu. Poslednímu z nich udělím zítra (v pondělí) Medaili Za hrdinství,“ řekl prezident.

Mezi nováčky byl i Filip Štěpánek. Jeho bratr Patrik padl loni spolu s dalšími dvěma českými vojáky v afghánském Bagrámu. V neděli dodržel svůj slib daný bratrovi a stal se taky profesionálním vojákem. Stejně jako bratr bude sloužit u mechanizovaného praporu v Táboře a stejně jako on už má červený baret.

„Slib, který člověk skládá, rozhodně nejde brát na lehkou váhu, člověk by ho měl každopádně promyslet, než něco takového odpřísáhne,“ uvedl nový příslušník české armády Štěpánek.

Georgia Dosiová je ve svých 26 letech už vystudovanou lékařkou. V armádě bude dělat vojenského psychiatra. „Výcvik je náročný a po přísaze ta náročnost ještě trochu stoupne,“ je si vědoma studentka Univerzity obrany v Brně. 

„Všichni jsou vydrilovaní stejně, úroveň kázně a morálky je na vysoké úrovni, což je účelem kurzu základní přípravy,“ uvedl nadrotmistr Martin Havelka, velitel čety základního výcviku Vojenské akademie Vyškov. 

Celkem 538 z přísahajících nováčků nastoupilo počátkem října do kurzu základní přípravy ve Vyškově, 12,6 procenta z nich jsou ženy. Dalších 348 účastníků ceremoniálu byli studenti Univerzity obrany, podíl žen je u nich 19 procent.

Prezident Zeman ocenil také rozhodnutí velení armády ohledně vytvoření praporu bezpilotních letadel, tedy dronů. „Vám všem chci popřát, abyste byli hrdí na svou zemi. Na zemi, která si těžko vydobyla svou svobodu a demokracii, a právě proto je potřeba obojí chránit a bránit,“ doplnil Zeman.

Na ministerstvu obrany pracovalo k letošnímu 1. lednu 25 104 vojáků z povolání. V samotné armádě aktuálně podle statistik generálního štábu slouží 21 460 vojáků, z toho 12,2 procenta tvoří ženy. Při plné naplněnosti útvarů by armáda měla mít k dispozici až 25 tisíc profesionálů.