Bratr vojáka zesnulého v Afghánistánu se chystá narukovat do armády

Události ČT: Bratr vojáka zesnulého v Afghánistánu se chystá narukovat do armády (zdroj: ČT24)

Před rokem zahynuli v Afghánistánu tři čeští vojáci. Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek se stali oběťmi útoku sebevražedného atentátníka v okolí největší spojenecké letecké základny Bagrám. Starší bratr jednoho ze zesnulých Patrika Štěpánka plní svůj slib, který Patrikovi dal. Prvního října nastupuje do armády. Čeká ho tříměsíční kurz základní přípravy.

Pokud projde takzvaným přijímačem, má Filip Štěpánek jediné přání. Stejně jako bratr sloužit u 42. mechanizovaného praporu v Táboře. „Určitě jediné místo, které bych si dovedl představit… je to přesně to pravé,“ potvrdil.

Aby se stal vojákem, musel Filip Štěpánek udělat dva kroky. Projít lékařskou prohlídkou a fyzickými testy. To se mu nakonec povedlo. „Člověk, pokud o to vyloženě stojí, tak není, co by se nedalo naučit. Vždycky to jde nějakým způsobem překonat,“ je odhodlaný Filip Štěpánek.

„Přistupuje k přijetí do armády velice zodpovědně a řekla bych, že i v tom duchu, aby byl stejně dobrý, ne-li lepší než bratr,“ říká poradkyně náčelníka Generálního štábu pro personalistiku Lenka Šmerdová.

„Pro mě je to neuvěřitelná odvaha. Dokážu si představit, co on prožil sám, vážím si toho, kdyby přišel, budu velice rád,“ ocenil už loni v prosinci Filipovo přání velitel 42. mechanizovaného praporu v Táboře Daniel Cekul.

Filip Štěpánek se ve vojenské uniformě nechce ničemu vyhýbat, počítá s tím, že by mohl být nasazený i v zahraniční misi – včetně Afghánistánu. U domu rodiny jeho zesnulého bratra v Mokrouších na Rokycansku nechal postavit pomník. „Aby nebyl daleko od nás, aby byl tam, odkud jsme, aby byl doma,“ dodal.