S prodlouženým víkendem posiluje doprava

České dráhy přidají od pátku do provozu desítky vozů navíc, celkem by měly kapacity posílit o 15 tisíc míst. Nejvíce ji navýší na linkách mezi Prahou a Moravou a na Slovensko. Posílení dopravy k prodlouženému víkendu plánují i další dopravci, například RegioJet nebo FlixBus.

Důvodem většího zájmu lidí o cestování jsou prodloužený víkend, podzimní prázdniny a Památka zesnulých během následujícího víkendu.

Dráhy pro tyto dny registrují zvýšený zájem, posílí proto dopravu od pátku 25. října do začátku listopadu. Na Slovensko pojede od čtvrtku až do 5. listopadu denně posilový noční vlak na trase Praha-Košice a zpět.

Další posilový expres spojí Prahu s Ostravou, ten zastaví také v Zábřehu na Moravě a v Olomouci. Tyto vlaky, na kterých dopravce nasadí soupravy Railjet s kapacitou vyšší o 400 míst oproti normálu, pojedou v pátky 25. října a 1. listopadu, v pondělí 28. října a také v neděli 3. listopadu.

K dalším vlakům budou připojeny posilové vozy. Největší počet posilových vagónů bude vypraven v pátek 25. října, v pondělí 28. října a také na konci podzimních prázdnin ve středu 30. října. Podle počtu rezervovaných míst v dálkových vlacích pak dráhy posílí i vlaky o víkendu 2. a 3. listopadu. Vozy dopravce plánuje přidávat zejména na linkách mezi Prahou a Moravou.

Vyšší zájem oproti standardním víkendům eviduje i RegioJet. „Některé spoje jsou už vyprodány,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. RegioJet proto stejně jako v případě jiných prodloužených víkendů přidá na své nejvytíženější linky vozy navíc. „Postupně navyšujeme kapacity těch spojů, které jsou již vyprodané,“ dodal Ondrůj.

Třetinový nárůst poptávky zaznamenal autobusový dopravce FlixBus. Zájem se přitom zvýšil už na čtvrtek. Dopravce proto navýší počet svých spojů změnami v jízdním řádu, a to přibližně o 20 procent. Největší zájem je o spoje z Prahy do Karlových Varů, Liberce a Brna. Mezi Prahou a Brnem dopravce v pátek vypraví 22 párů autobusových spojů, které z Prahy odjíždějí ve špičce i v půlhodinových intervalech.