Policie zatkla vražedkyni Janákovou a žádá pro ni vazbu

Policie v úterý zatkla vražedkyni Petru Janákovou, kterou letos v červnu kvůli těhotenství propustili z vězení. Policie ženu obvinila z trestného činu křivého obvinění a žádá pro ni vazbu. Janáková totiž tvrdila, že otěhotněla poté, co ji ve vězení znásilnil jeden z dozorců, testy DNA to ale vyloučily. Původně soud Janákovovou poslal na třicet let za mříže za zastřelení sběratele v roce 2017.

Podle krajské policejní mluvčí Ivany Ježkové souvisí nové obvinění s vyšetřováním Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se týkalo vazební věznice v Hradci Králové. Janáková tamní dozorce obvinila ze znásilnění. GIBS případ v září odložila s tím, že biologickým otcem dítěte není nikdo z dozorců. 

„Kriminalisté podali k rukám dozorujícího státního zástupce v Opavě podnět na její vzetí do vazby,“ uvedla nyní Ježková. 

Nejzávažnější zločin spáchali Janákovi 31. července 2017, kdy zavraždili padesátiletého sběratele mincí a známek z Prahy. Pod záminkou, že mají na prodej předměty k rozšíření jeho sbírky, jej vylákali na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem střelila poblíž Lázní Bělohrad zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do pole a muži sebral hotovost ve výši 34 tisíc korun.

Vraždě předcházely čtyři další skutky, u nichž byl motivem rovněž finanční zisk. Dvakrát se manželé neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace.

Loni na podzim uložil exmanželům Janákovým soud v Hradci Králové doživotní trest. Páru, který se rozvedl až po zadržení policií, hrozilo 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný, pro který se krajský soud nakonec rozhodl. Říjnový rozsudek krajského soudu nebyl pravomocný a manželé se odvolali.

Letos v březnu vrchní soud doživotní tresty nad bývalými manžely zrušil. Petra Janáková si tak má odpykat třicet let vězení a její bývalý manžel o dva roky méně.

Kvůli těhotenství strávila Janáková za mřížemi jen 15 měsíců

Případ Janákové ukázal na trhlinu v české legislativě. Odsouzená žena totiž za mřížemi za dosud nejasných okolností otěhotněla a musela být propuštěna. Devětadvacetiletá vražedkyně se tak ocitla přibližně na patnáct měsíců na svobodě. Zákon totiž zajišťuje těhotným ženám přerušení výkonu trestu až do prvních narozenin dítěte.

Odsouzená navíc v době přerušení trestu není pod dozorem a ani se nemusí hlásit probačním úředníkům.

„Musíme vyhovět zákonu, ale děláme to s těžkým srdcem, protože se obáváme, že by své jednání mohla opakovat,“ řekl Lidovým novinám Igor Krajdl, místopředseda Krajského soudu v Ostravě, který o přerušení trestu rozhodl. „Zatímco u vážného onemocnění, jako je třeba rakovina nebo leukemie, má soud možnost vězně propustit, u těhotenství zákon říká, že musí,“ dodal Krajdl.

Za mřížemi má strávit ještě 28 let. Trest má přerušený do jednoho roku věku dítěte, které se jí narodilo koncem léta.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová už dříve uvedla, že „nastavená bezpečnostní pravidla pohlavní styk příslušníka s vězněnou osobou neumožňují“. Vyloučila také možnost pohlavního styku mezi vězni. Připustila ale, že by si vězni mohli nějakým způsobem sperma předat. V minulosti byl zaznamenán například pokus o předání spermatu v propisovací tužce. Další metodou je tzv. koňování, tedy posílání věcí po provázcích mezi okny.