Propisky, kalendáře, možná i kravata. Poslanci zvažují, že by návštěvníkům začali prodávat suvenýry

UDÁLOSTI: Propagační předměty zatím není možné ve sněmovně za úplatu nabízet (zdroj: ČT24)

Parlamentní komory by svým návštěvníkům mohly v budoucnu nabízet koupi suvenýrů. Zatím to není možné, propagační předměty ve sněmovně ze zákona prodávat nelze. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) proto navrhuje, aby se změnil jednací řád. Ačkoli mají některé poslanecké kluby k Vondráčkově myšlence výhrady, podporuje ji i řada opozičních politiků.

Poslaneckou sněmovnu ročně navštíví přes 25 tisíc lidí, prostory Senátu si přichází prohlédnout 82 tisíc návštěvníků za rok. Předsedovi dolní parlamentní komory by se líbilo, kdyby si návštěvníci kromě dojmů a vzpomínek a případně informačních brožur mohli odnést i suvenýry, za které by ve sněmovně utratili peníze, což to není v parlamentech mnoha zemí nic neobvyklého.

„Připravili jsme změnu jednacího řádu, v té změně je uvedeno, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky může prodávat upomínkové předměty a zisk z prodeje je příjmem státního rozpočtu,“ shrnul Vondráček. Zdůraznil, že „k prodeji by docházelo nikoliv v nějaké soukromé firmě, ale našimi vlastními silami“.

Nelze si představovat, že suvernýrem ze sněmovny by byla plyšová postavička zpodobňující oblíbeného návštěvníkova poslance – spíše propisky, bonbony, pohlednice nebo kalendáře ozdobené logem Poslanecké sněmovny. „Poslanecká sněmovna má úžasné logo od autora českých bankovek Oldřicha Kulhánka a celá řada návštěvníků sněmovny žádá, aby si mohla koupit propagační předměty s logem,“ upozornil bývalý místopředseda dolní komory Petr Gazdík (STAN).

Podle poslance Martina Kupky (ODS) by ostatně existenci více propagačních předmětů ocenili i sami poslanci. „Je to kravata, hrnek, šátek i propisovací tužka – to, co mohou poslanci běžně vzít na zahraniční cestu jako dárek protějškům,“ poznamenal. 

Podle nynějšího místopředsedy Tomia Okamury (SPD) by mohla Poslanecká sněmovna vydat také nové publikace. „O práci sněmovny, může to být o historii sněmovny, může to být třeba o historii České republiky. Vůbec to není od věci, mohlo by to mít i naučný charakter,“ plánuje.

Řada poslaneckých klubů má ale k navrhovaným změnám v jednacím řádu výhrady. Podle místopředsedy sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa ještě bude třeba o návrhu jednat a také vyřešit některé podrobnosti. „Najít způsob, aby lidé věděli, kde si to mohou pořídit,“ upozornil. I tak šéf sněmovny věří, že prodej suvenýrů prosadí. Aby si je lidé mohli kupovat už během současného funkčního období.