Peking vypověděl partnerskou smlouvu. Maximálně k nám přijede méně jednodenních turistů, zní z Prahy

Primátor Hřib: Místo jednání šikana orchestrů, ignorace a výhrůžky. O žádné partnerství nešlo (zdroj: ČT24)

Ještě než pražské zastupitelstvo stihlo hlasovat o záměru rady vypovědět smlouvu o sesterském partnerství s Pekingem, vypověděl partnerství s okamžitou platností Peking. Zastaví veškeré oficiální styky s Prahou. Primátor Zdeněk Hřib uvedl, že smlouva žádné partnertsví neodrážela. Praha záležitost považuje za uzavřenou.

Čínské velvyslanectví v Česku, které krok pekingské radnice tlumočilo, obvinilo pražské představitele, že se vměšovali do vnitřních záležitostí Číny a partnerství s Pekingem údajně porušovali.

„Vzhledem k tomu, že politické předpoklady a základy pro partnerství mezi oběma městy již neexistují, z pověření magistrátu města Pekingu tímto kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu prohlašuje, že město Peking s okamžitým účinkem vypovídá sesterské partnerství s hlavním městem Prahou a pozastaví s ním veškeré oficiální styky,“ uvedla kancelář pro mezinárodní záležitosti pekingské radnice s tím, že doufá v to, že představitelé Prahy si co nejdříve uvědomí své chyby a konkrétními kroky napraví negativní dopady.

„Pražský magistrát obdržel od pekingského národního výboru, že okamžitě ukončuje sesterskou smlouvu mezi Pekingem a Prahou a zastavuje všechny oficiální výměny. Je to zjevná reakce na pondělní ukončení smlouvy. Je dobře, že Praha má tuto věc za sebou a nebude zatahována do mezinárodní politiky,“ řekl Hřib.

O žádné partnerství nešlo, reaguje Hřib

„Od počátku jsme usilovali o to, aby smlouva mezi Prahou a městem Peking byla apolitická. Místo toho, aby nám čínská strana vyšla vstříc, setkali jsme se s šikanou pražských orchestrů, následně s ignorací našich důsledků a v konečném důsledku s výhrůžkami. To znamená, z mého pohledu zjevně nejde mluvit o žádném partnerství,“ prohlásil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle radní Hany Kordové Marvanové (za STAN), která vypovězení smlouvy na pondělním jednání radních navrhla, bylo od začátku jasné, že k uzavření smlouvy vedl politický zájem a souviselo to s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v roce 2016. „Takovéto politické články nejsou běžně součástí partnerských smluv mezi metropolemi, ani Peking se světovými metropolemi nemá takovouto smlouvu,“ řekla. „My se neztotožňujeme s tím, že by Praha měla být zatažena do politického uznávání autoritářského režimu, který v Číně panuje,“ dodala.

Vojtěch Filip: Peking jen vyhověl tomu, o co usilovala Praha. Ta nemá co zasahovat do zahraniční politiky Česka (zdroj: ČT24)

Podle vedení Prahy Čína nemá možnost městu škodit. „Už v lednu jsme konzultovali dopady s odborníky. Opakovaně jsem byla ujišťována, že Čína nemá páky na to, aby Prahu mohla nějak postihnout,“ řekla předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová. Jako protiakci podle ní město čeká pouze to, že Čína omezí příjezd svých turistů do Prahy. „Ti tady ale provozují pouze jednodenní turismus a Praha z toho moc neprofituje,“ řekla Krausová.

V současné době se žádné výměny mezi oběma městy nepořádají. Všechny domlouvané akce českých umělců čínská strana již dříve zrušila.

Spor Prahy s Pekingem probírali během schůzky na Pražském hradě také čeští nejvyšší ústavní činitelé. Shodli se na tom, že Česko uznává čínskou suverenitu a respektuje politiku jedné Číny uplatňovanou ze strany Evropské unie. Od Pekingu zase Česká republika očekává, že jeho přístup k ní bude založen na respektu.

Události: Peking vypověděl partnerskou dohodu s Prahou (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům po schůzce řekl, že věří, že spor mezi hlavními městy zásadně neovlivní česko-čínské vztahy. „My jsme čínskou stranu opakovaně ujistili o tom, že česká zahraniční politika vůči Číně se nemění. Stejně jako všechny státy Evropské unie i my chceme vést dialog s Čínou, který bude odrážet naše ekonomické zájmy a také naše hodnoty,“ řekl. Česko podle něj chce pokračovat ve strategickém dialogu s Čínou a posunout ho na úroveň mezivládních konzultací.

Peking jen udělal to, co jsme začali, říká Čižinský

Vypovězení smlouvy se již v pondělí začalo připravovat v Praze, kdy o něm rozhodla městská rada. Její záměr ale musí ještě schválit zastupitelstvo, které se zatím nesešlo. Tím, že rozhodující krok nakonec udělal jako první Peking, se ale podle lídra Prahy sobě Jana Čižinského fakticky nic nemění.

„My jsme tu smlouvu chtěli vypovědět, takže je zcela v pořádku, že to Peking udělal,“ podotkl. Praha podle něj o nic nepřijde, protože v posledních měsících stejně nebyla smlouva aktivně využívána.

Pražští politici zdůvodnili pondělní krok rady údajnou neochotou čínské strany jednat o vyškrtnutí třetího bodu smlouvy, podle kterého Praha respektuje politiky jedné Číny. „Naši kolegové v Číně neměli pochopení pro pozici Prahy, která nechtěla, aby ve smlouvě o spolupráci dvou měst byly politické klauzule,“ zopakoval i nyní předseda zastupitelského klubu koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Taiwan jako nedílnou součást čínského území.
Smlouva o formalizaci vztahů hlavního města Prahy a Pekingu na úroveň sesterských měst
Bod 3

Peking Prahu „vyzval ke změně přístupu“

Čínské velvyslanectví v ČR označilo v úterý krok pražských radních za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. 

„Od listopadu 2018 vedoucí představitelé nové koalice hlavního města Prahy ignorovali základní pravidla mezinárodních vztahů a mezinárodního konsenzu. I přes jednoznačný postoj a nesouhlas čínské strany podnikli opakovaně nevhodné kroky a vyjádření na otázky týkající se klíčových zájmů Číny ohledně Tchaj-wanu a Tibetu, což představuje hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrné porušování sesterského partnerství s Pekingem. Tyto činy způsobily vážné negativní dopady. Město Peking se musí vyhradit proti takovému chování,“ uvedla kancelář.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Návrh přitom neuspěl v radě, část tehdejší koalice byla proti znění dohody s Pekingem. Při rozhodujícím hlasování v zastupitelstvu ale někdejší Trojkoalici nahradila část opoziční ODS a komunisté, kteří v té době ještě měli své zastupitele.

Předseda klubu zastupitelů ANO Patrik Nacher nynější snahu pražské rady smlouvu vypovědět kritizoval s tím, že mohli radní i přes svůj nesouhlas s bodem 3 nechat „doběhnout smlouvu do roku 2021“, reakci Pekingu ale považuje za přehnanou.

Kvůli sporu se rušila vystoupení českých souborů v Číně

Spory mezi Prahou a Pekingem mimo jiné vyústily v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla právě dřívější Hřibova vyjádření o tom, že ze smlouvy chce rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

O situaci s čínským velvyslancem v ČR dříve jednal také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle kterého situace poškozuje obraz Číny u české veřejnosti. Mluvčí čínské ambasády v polovině září uvedl, že prvotní příčina sporu je na příslušné straně České republiky.