Část vojáků přijde o červené barety, světle zelené skončí úplně. Nahradí je tradiční khaki

Události: Pozemní jednotky příští rok změní barvu baretů na khaki (zdroj: ČT24)

Armádu čeká příští rok největší změna uniforem od zavedení stávající podoby v polovině devadesátých let – barety u pozemních jednotek změní barvu. Světlezelenou vystřídá khaki. Dotkne se to zhruba poloviny vojáků, tedy deseti tisíc mužů a žen. Některé prapory navíc přijdou o červený baret, ten by měl zůstat pouze výsadkovému pluku v Chrudimi a prostějovským speciálním silám. Definitivní rozhodnutí ale padne až napřesrok.

K rozlišení jednotlivých druhů jednotek se v české armádě nyní používá 6 barev baretů. Světlezelené nosí pozemní jednotky, tmavě modré mají vzdušné síly a třeba černé barety zdobí hlavy vojenským policistům.

Červené jsou tradičně symbolem výsadkářů a speciálních sil. Nosí je ale také vojáci pozemních praporů v Jindřichově Hradci, v Žatci a v Táboře.

Barvy baretů v české armádě (2019)
Zdroj: Armáda ČR

„Je to určitá hrdost, být v armádě pod červeným baretem,“ popsal desátník Lukáš Kail, starší řidič 42. mechanizovaného praporu v Táboře. „Červené barety se vždycky vyznačovaly tím, že měly daleko těžší výcvik,“ dodal vrchní praporčík 41. mechanizovaného praporu Žatec František Němec. Oba pod červenou barvou sloužili na misi v Afghánistánu.

Právě oni by ale měli o červený baret příští rok přijít. Červená má zůstat jen výsadkovému pluku v Chrudimi a prostějovským speciálním silám. „Červený baret zůstane minimálně vždycky na zdi, u některých lidí možná i v kapse,“ chystá se na změnu barvy praporčík Němec.

„Úkoly budeme plnit nadále stejným způsobem. Vytvoříme si nový most k baretu, který dostaneme,“ věří podplukovník Daniel Cekul, velitel 42. mechanizovaného praporu v Táboře.

Khaki odkazuje na tradici britského battledressu

Khaki barety nosili příslušníci československých jednotek před 100 lety – v bojích na Slovensku v roce 1919, a také během druhé světové války. „Barva baretu symbolizuje barvu britského stejnokroje battledress, který používali českoslovenští vojáci jak na západní, tak i na východní frontě, i na Středním východě,“ vysvětlil Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu Praha.

O tom, které jednotky nakonec nový khaki baret dostanou, se definitivně rozhodne během příštího roku.