Digitální revoluce na úřadech se blíží. Papírové formuláře ale zůstanou zejména kvůli starším lidem

Státní správa má postupně všechny agendy řešit primárně v elektronické podobě (zdroj: ČT24)

Státní správa asi bude muset všechny agendy řešit přednostně v elektronické podobě. Papírová forma ale zůstane zachována zejména kvůli starším občanům. Počítá s tím zákon, který poslanci poslali do závěrečného čtení. Do pěti let by tak mělo být možné se všemi úřady komunikovat on-line. Lidé už by nemuseli znovu vyplňovat údaje, které už jednou poskytli – a sami by si vybrali, jestli chtějí vyřizovat to, co potřebují, pomocí mobilu, e-mailu, nebo jinak. Touto zvolenou cestou by pak dostali třeba i upozornění, že jim končí platnost dokladů.

Zákon má stanovit katalog služeb státu, které by měla vláda postupně doplňovat. Elektronicky by si lidé měli do budoucna vyřídit například změny ve svých dokladech, výpisy z rejstříků nebo žádosti o státní podporu.

Teď třeba každý rok zhruba 300 tisíc rodičů potřebuje fyzické potvrzení o výši mateřské, když přecházejí na rodičovskou. Čeká je tak povinná cesta na Úřad práce a správu sociálního zabezpečení. „Tam mi dali potvrzení o tom, jakou jsem měla mateřskou. A pak jsem musela znova na Úřad práce, který navíc nebyl bezbariérový, takže s dvěma dětmi to bylo docela komplikované,“ popisuje těžkosti na úřadech Markéta Vyhnanovská.

Pokud zákon projde, tak by podobné pobíhání mezi úřady mělo skončit. Jde o společný projekt všech sněmovních stran. „Už dnes třeba můžete zažít, když si přijdete udělat nový řidičský průkaz, tak už se tam nemusíte fotit, protože vaše fotka je asociovaná s daty o občanském průkazu. A oni už tam tu vaši fotku nahrají,“ popisuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Skončit by také mělo opakované vyplňování rodného čísla, vzdělání, adresy a dalších dat do každého formuláře. „Stát se vás už nebude znovu a znovu ptát na údaje, které už jste dávno poskytli. Prostě ty údaje v tom elektronickém formuláři rovnou najdete,“ dodává místopředseda ODS Martin Kupka.

Přihlášení má být jednoduché, třeba pomocí internetového bankovnictví

Už dnes je možné podávat on-line například daňové přiznání. Žádost o občanský průkaz nebo výpisy z registrů je pak možné vyřídit přes portál občana. Do něj se ale může přihlásit jen ten, kdo má datovou schránku nebo elektronický občanský průkaz s čipem.

Díky novele zákona by tam už za několik měsíců mohla přibýt i možnost přihlášení pomocí internetového bankovnictví. „Ten systém ho požádá, aby se přihlásil. Takže se občan nebude nic nového učit ani si pořizovat žádný software nebo hardware. Je to skutečně jednoduché,“ dodává Filip Hanzlík z České bankovní asociace.

Zejména kvůli starším občanům ale zůstanou zachovány i papírové formuláře: „Lidé si budou moct dojít na kontaktní místo,“ ujišťuje poslankyně Barbora Kořanová (ANO). Koncem března, kdy poslanci a experti návrh představovali, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), že by měl lidem zjednodušit život, ale zároveň dává vládě závazek do 12 měsíců ode dne účinnosti zveřejnit katalog agend a do čtyř let je uvést k životu. „Principiálně je to skvělá věc, která je mojí prioritou,“ dodal Babiš.

Za přelomovou označovali předlohu také Piráti. Podle Ivana Bartoše umožní návrh v následujících pěti letech podle přesného harmonogramu ministerstvům a vládě digitalizovat státní správu tak, aby to byla služba občanům.

Práce na návrhu zastřešoval sněmovní výbor pro veřejnou správu, který vede právě Bartoš. Spolupracovaly na něm všechny strany v Poslanecké sněmovně, zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla či zástupce komerčního sektoru ICT unie Zdeněk Zajíček.

Podle Legislativní rady vlády není státní správa na změny připravená

Návrh zákona zavádí povinnost úřadů poskytovat služby elektronicky. Předloha se však nemá týkat samospráv vzhledem k tomu, že v malých obcích by s tím mohli mít kvůli nedostatečné vybavenosti problémy.

Právě na technologické i personální problémy spojené s předlohou upozorňovala i Legislativní rada vlády. Podle ní je zákon vzhledem k už platným normám spíše nadbytečný. Navíc podle ní není veřejná správa na tuto změnu připravena materiálně, personálně ani právně.

„Hromadné nastavení veřejné správy podle požadavků návrhu zákona by navíc pravděpodobně nebylo možné provést ani z důvodu jeho přílišné finanční náročnosti,“ varovali vládní legislativci. Babišův kabinet nicméně předlohu podpořil.