Slova o abolici škodí i premiérovi, je prezidentovou figurkou na šachovnici, tvrdí Rakušan

Interview ČT24: Předseda STAN Vít Rakušan (zdroj: ČT24)

Poslanci budou ve čtvrtek řešit senátorskou žalobu na prezidenta republiky. Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana je její struktura příliš složitá, návrhu by prospělo, kdyby nekupil více skutků, ale zaměřil se na jeden. Případná abolice pro Andreje Babiše ukazuje, že před zákonem si nejsou všichni rovni, tvrdí v Interview ČT24 Rakušan a dodává, že prezidentova slova ve výsledku škodí i premiérovi.

Podle Rakušana se prezidentovo heslo „Názory nemění jenom blbec“ ve vztahu k Andreji Babišovi stalo jeho pravidlem. Společnosti tím hlava státu dává najevo, že si před zákonem nejsou všichni rovni, dodává předseda Starostů a nezávislých. Jeho hnutí se v úterý připojilo k dalším opozičním stranám a vyzvalo prezidenta, aby své úvahy o abolici ještě zvážil a přehodnotil.

Zeman sice opoziční volání neuposlechne, usuzuje Rakušan, je ale podle něj třeba si uvědomit, že opoziční strany, které stojí za výzvou, dohromady zastupují dva miliony voličů. „My zastupujeme tyto občany a, troufám si mluvit za ně, že to jsou lidé, kteří si myslí, že rovnost před zákonem je základním parametrem demokratické společnosti,“ doplňuje.

Výrok o abolici prý ve finále škodí paradoxně i premiérovi. „Pan prezident ukazuje, že on je tím králem na šachovnici a on posouvá figurky a jednou z figurek je i Andrej Babiš,“ interpretuje Rakušan. Předseda vlády v úterý uvedl, že abolici nepotřebuje a opoziční výzvu označil za nesmyslnou debatu.

Důvod pro prezidentův zásah podle Rakušana není. Odkazuje přitom na Zemanova slova o tom, že nástroje jako omilostnění nebo abolice bude užívat jen v případech, které budou mít zdravotní či závažné sociální důvody. Taková situace ale podle předsedy STAN nenastala.

„V kauze, která se týká premiéra vlády, která je obzvlášť citlivá, ve chvíli, kdy do celé věci může vstoupit nejvyšší státní zástupce vyslovit takové prohlášení vytváření nátlaku na to, co má a nemá státní zástupce udělat,“ tvrdí Rakušan. Věří, že Pavel Zeman bude silnou osobností a nátlaku odolá.

Žaloba na prezidenta je složitá, míní Rakušan

Ve čtvrtek poslanci projednají senátní žalobu na prezidenta republiky. Předseda Starostů a nezávislých nepředpokládá, že návrh má šanci projít. Upozorňuje na pondělní stanoviska ústavních právníků, kteří některé aspekty senátního návrhu kritizovali. „I já jsem se přikláněl k návrhu jednostupňové žaloby, která by jasně konstatovala jeden určitý fakt porušení ústavy,“ vysvětluje. Aktuální žaloba na prezidenta Rakušanovi přijde složitá.

Šéf STAN ale oceňuje, že se bod vůbec dostal k projednávání na plénu. „Pokud Horní komora vyslovila s danou žalobou souhlas, tak my postupujeme podle pravidel, teď to má projednat Poslanecká sněmovna,“ má jasno Rakušan.