Rodina se ztratila při hledání hub, v akci byly desítky záchranářů. Nakonec pomohlo číslování posedů

Kvůli ztracené rodině byly v akci desítky lidí (zdroj: ČT24)

Podle policie se ročně v Česku ztratí víc než 17 tisíc lidí, na podzim často při hledání hub nebo sbírání borůvek. Jednu z posledních velkých pátracích akcí řešili policisté v Karlovarském kraji, kdy se ztratila celá rodina. Záchranáři proto doporučují do lesa vyrážet s nabitým mobilním telefonem a o své návštěvě říct příbuzným nebo známým.

Kvůli ztracené rodině prohledávaly lesy v okolí Božího Daru desítky záchranářů. „My jsme pak hledali nějakou lesní cestu. Tam vůbec nic nebylo. Takže jsme nevěděli, kde je sever, jih,“ popisuje dramatické chvíle turistka.

Zorientovat se v horském lese nebylo jednoduché. „Dál jsou vřesoviště a je tam kosodřevina. Tam je to hodně neprůchodné,“ doplňuje záchranář z Horské služby Stanislav Kabeš. „Už se stmívalo, začalo poprchávat. Bratrovi s malou už byla zima a my jsme s sebou hlavně neměli žádný oheň. Zapalovač, baterku, nic,“ líčí turistka.

Naštěstí jsou nově všechny posedy v Krušných horách očíslované a právě to pomohlo: „Paní poslala fotku, číslo toho posedu. A díky tomu horská služba spolu s policií dojely na místo a ty lidi našly,“ dodává místostarosta Božího Daru Martin Šlechta.

Záchranáři testují nový dron, který vidí člověka na 50 metrů

Během jiné záchranné akce zase policisté našli chlapce, který trpí autismem. Byl uprostřed řeky: „Chlapce vytáhli na břeh. Byl mírně podchlazen, takže mu poskytli první pomoc,“ dodává krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Jen v Karlovarském kraji letos organizovali záchranáři 11 velkých akcí. Jejich úspěšnost kromě mobilních telefonů zvyšuje i stále lepší technika. Třeba vysílačky posílají přesné souřadnice na dispečink, což umožňuje koordinaci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému.

Kromě vrtulníků pomáhají i drony. Karlovarští záchranáři testují nový přístroj, který má speciální režim pro vyhledávání ztracených lidí. „Z 50 metrů jsme schopni se zaměřit na člověka na zemi a vidět, jestli se hýbe,“ dodává hasič Jiří Markůsek.

Nepříjemným situacím se turisté můžou podle záchranářů vyhnout například tak, že budou nosit nabitý mobilní telefon. Při chůzi v lese radí policisté sledovat orientační body, opuštěné stavby nebo vzdálené komíny.