Premiér se má omluvit za výrok o zaplacených demonstrantech. Odvolám se, vzkázal Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na loňských protestech proti vládě zaplacení. Rozhodl tak nepravomocně Okresní soud Praha-západ. Babiše žalovala Jana Filipová, která se demonstrace také zúčastnila. Premiér se však proti rozsudku odvolá.

Omluvu by měl premiér Filipové zaslat do měsíce od právní moci rozsudku. „Soud dospěl k závěru, že je oprávněna se jako fyzická osoba, jako jednotlivec, domáhat ochrany proti těmto výrokům,“ řekla soudkyně. „Rozhodně není povinna snášet nepravdivou kritiku, která představuje spíše hanobení její osoby,“ doplnila. 

Já jsem jednoznačně spokojená a jsem ráda, že paní soudkyně řekla, že nemůže veřejně činná osobnost typu premiér prostě lhát ve veřejném prostoru. Doufám, že spousta lidí konečně pochopí, že zdaleka ne všechno, co premiér pronese v televizi, musí být nutně pravda.
Jana Filipová

Filipová uvedla, že pokud premiér označil demonstranty za zaplacené, myslel tím i ji. U soudu ve středu popsala, jak jí po Babišově vyjádření začaly chodit zprávy například s dotazy, kolik za demonstrace „bere“. Podle ní se kvůli premiérovi tato lež zakořenila ve veřejném prostoru a těžko se vyvrací.

Podle Babišova právního zástupce nebyly výroky způsobilé zasáhnout do jejích práv a obecně nejsou dehonestující. Podle soudu se ale žena cítila postižena důvodně.

Filipová se loni zúčastnila demonstrace 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Po demonstraci poslanec ANO Pavel Růžička zveřejnil, že slyšel demonstranty, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. To účastníci demonstrace odmítli. Podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

Premiér Babiš v reportáži následně uvedl, že protestující jsou „stále stejní lidi“ a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“. Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. Na TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, kteří na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. 

Podle soudkyně však premiér nevynaložil žádné úsilí k ověření informací a dopustil se nepravdivých výroků, které Filipová musela snášet. „Proti rozsudku se budu odvolávat. Ve věci jsem pouze sděloval určitý svůj názor, který reagoval na výroky pana poslance (Pavla) Růžičky (ANO), které byly předmětem veřejné debaty,“ reagoval na verdikt Andrej Babiš.

Babiš podle soudkyně neunesl kritiku a reagoval zcela nepřiměřeně

Soudkyně uvedla, že je premiér veřejně činnou osobou, která musí snášet značnou míru kritiky vůči svým politickým krokům, a je povinen tuto kritiku tolerovat. „V daném případě je nutno dospět k závěru, že žalovaný tuto kritiku neunesl, naopak reagoval zcela nepřiměřeným způsobem a dopustil se nepravdivých hanlivých výroků,“ řekla Kačerová.

Podle soudkyně šlo v Babišově případě o hodnotící soudy, tedy jeho subjektivní názor, který aby byl chráněn právem na svobodu projevu, musí vycházet z reálného základu. „U žalovaného jako vrcholného státního představitele se předpokládá, že využije v maximální míře možnost ověřit si informace, které přebírá od ostatních a které následně veřejně šíří,“ řekla Kačerová.

Filipová je podle soudkyně také typem veřejné osoby, protože své aktivity dobrovolně zveřejňuje na sociálních sítích a vyjadřuje se v médiích. „Nicméně rozhodně není povinna snášet nepravdivou kritiku, která představuje spíše hanobení její osoby,“ doplnila Kačerová.