Knihovníci si svého šéfa budou nadále volit, Zaorálek zrušil Staňkovo rozhodnutí

Novým předsedou Ústřední knihovnické rady už nemusí automaticky být ředitel Národní knihovny, jak těsně před svým odchodem z funkce ministra kultury určil Antonín Staněk (ČSSD). Jeho nástupce Lubomír Zaorálek příslušné rozhodnutí, které kritizovala odborná knihovnická obec, zrušil, informoval web Deník.cz.

Zaorálek se chce sejít s odvolaným šéfem knihovníků Vítem Richterem, aby ocenil jeho práci. Nový šéf resortu kultury podle Deníku nechápe, proč by ředitelé knihoven neměli rozhodovat o tom, kdo bude stát v jejich čele.

„Podepsal jsem proto změnu příkazu upravujícího obsazení funkce předsedy Ústřední knihovnické rady. Tím se vracíme k osvědčené praxi, kdy si členové rady volí předsedu ze svého středu,“ uvedl pro web Zaorálek.

Šéfem Ústřední knihovnické rady se změnou pravidel může opět stát Staňkem odvolaný Vít Richter. Tomu Zaorálek poděkuje za jeho práci i osobně na konferenci v Liblicích, kde mu také předá ocenění.

Knihovnická rada je koordinačním orgánem ministerstva kultury ve věcech knihovnických a informačních služeb. Členy rady jmenuje a odvolává ministr kultury z řad odborníků, zástupců profesních sdružení a představitelů institucí z oblasti knihovnictví.

Exministr Staněk těsně před svým odchodem z čela resortu na konci července odvolal nejenom šéfa této rady, ale vydal také rozhodnutí, podle kterého Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Odvolal také většinu rady, která na ministerstvu kultury doporučuje rozdělovat dotace festivalům klasické hudby.

Staňkův nástupce Zaorálek už zahájil přezkum rozhodnutí o teplických lázních a také zrušil výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha, které jeho předchůdce vypsal.