Státní zastupitelství bylo pod tlakem. Proto komunikovalo nejasně, soudí prezident unie žalobců Lata

Městské státní zastupitelství v Praze jednalo pod tlakem úniku informací do Deníku N, který informoval o zastaveném stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli Čapímu hnízdu. Únik měl být také důvodem nejasné komunikace prokuratury. Pro ČT to řekl prezident Unie státních zástupců Jan Lata. Podle jeho názoru ale nic nesvědčí o tom, že by státní zastupitelství postupovalo jakkoli nestandardně.

„Nezdá se mi, že by šlo o něco nestandardního, nestandardní byl únik do Deníku N. Státní zastupitelství reagovalo pod mediálním tlakem, což vzbudilo určité nejasnosti. Jedná-li se o nejsledovanější kauzu v zemi, je to nemilá věc, ale nedomnívám se, že by to vrhalo pochybnosti na činnost státních zastupitelství,“ řekl Lata České televizi.

Deník N v pondělí přinesl informaci o tom, že dozorující státní zástupce v kauze Čapí hnízdo Jaroslav Šaroch chce zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Vzápětí mluvčí pražských státních zástupců Aleš Cimbala vystoupil s prohlášením, podle něhož Šaroch změnil dosavadní názor v kauze.

Způsob vyřízení případu a přesvědčivost odůvodnění postupu bude významným signálem pro veřejnost, jak bude vnímat justici v Česku, soudí Lata. Dosavadní informace o postupu dozorujícího žalobce Šarocha v něm nyní žádnou nedůvěru nevyvolává.

„Může se stát, že v průběhu trestního řízení dojde ke změně právního názoru v návaznosti na změnu v dokazování, na různé okolnosti, které můžou vyplynout v průběhu trestního řízení,“ prohlásil. Dodal, že v takovém případě je ale na místě vše vysvětlit. V tuto chvíli ještě není rozhodnuto. Až rozhodnuto bude, bylo by podle něj důkladné veřejné vysvětlení postupu žalobce na místě.

Změnu můžou způsobit důkazy obhajoby

Podle slov advokáta Miroslava Krutiny je klíčová role advokáta po vznesení obvinění. On přichází s balíkem důkazů, argumentů a snaží se vyvrátit podezření obsažená v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Václav Láska v Devadesátce: Veřejně oznamovat mezistupeň rozhodování bylo od státního zastupitelství nešťastné (zdroj: ČT24)

„Vyšetřování běží u kauz tohoto typu poměrně zdlouhavě a je to detailní práce s velkým množstvím spisového materiálu. Nakonec můžou převážit argumenty, které dovedou státního zástupce k tomu, že se vlastně vytratí trestnost daného jednání. A pokud posuzované jednání není trestným činem, nezbude státnímu zástupci, než stíhání zastavit,“ popsal v Devadesátce ČT24.

„Tady chci říct, že stávající systém v rámci struktury státního zastupitelství je poměrně dobrý, protože je tam jak přezkum uvnitř konkrétního stupně státního zastupitelství, tak i nejvyššího státního zástupce. Tento systém do značné míry oslabuje potenciální netransparentnosti, oslabuje korupční potenciál,“ dodal.

Chyba v komunikaci zmátla veřejnost

Na informační kolotoč kolem posledního vývoje v rámci kauzy Čapí hnízdo reagoval i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman poté, co ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že postupu pražského městského státního zastupitelství nerozumí, vývoj v případu označila za rozpačitý a práci žalobců za neuchopitelnou. Pavel Zeman doplnil, že komunikace kolem kauzy Čapí hnízdo byla nešťastná.

Veřejně oznamovat mezistupeň interního řízení na státním zastupitelství nepovažuje za šťastné ani senátor Václav Láska. „Veřejnost to pochopila jinak, že už bylo rozhodnuto. Byť dojde k potvrzení toho názoru, nebo ke změně v rámci interních předpisů na zastupitelství, které jsou v pořádku a jsou zákonné, bude to snáze ve veřejnosti způsobovat nejistotu a nedůvěru,“ řekl v Devadesátce ČT24.

Celou dobu si senátor podle jeho vyjádření říká, že ať už kdokoli rozhodne jakkoli, chce mít možnost si rozhodnutí přečíst a být jím přesvědčen. „Musí být uvěřitelné,“ zdůraznil.