Vsi a menší města se vylidňují, lidem chybí lékaři, ale třeba i vysokorychlostní internet

Události: Vsi a menší města se vylidňují, chybí pediatři i peníze (zdroj: ČT24)

Sdružení místních samospráv varuje před vylidňováním menších obcí a měst a vyzývá vládu, aby situaci řešila. Důvodem stěhování obyvatel jsou často mizející služby a nedostatečná občanská vybavenost. Obce mají problém třeba s chybějícími pediatry, ale i penězi na opravu silnic. Detailní informace o situaci v jednotlivých obcích jsou zaznamenány ve speciální interaktivní mapě, na které sdružení pracuje tři roky.

„Vznikají vnitřní periferie, kde jsou dnes už pouze ročníky ze starších generací, a za druhé se mladí lidé sestěhovávají především do krajských měst,“ uvedl předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

„Je to problém takřka všude ve světě. Abychom tam udrželi mladé lidi, tak potřebují i technologickou infrastrukturu, tedy například zavádění vysokorychlostního internetu,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO).

Resort průmyslu před měsícem vytipoval místa, kde pokrytí internetem chybí. Na jeho zavedení dává miliardu a počítá s tím, že další přidá v nejbližších týdnech.

Obcím chybí pediatři i peníze na opravy silnic

Problémem ale mohou být třeba chybějící dětští lékaři. „Pět let nemáme pediatra a znovu ho sem dostat bude velmi problematické, a to jsme nabízeli byt, ordinaci zdarma,“ uvedl starosta Kamýka nad Vltavou Petr Halada (nestr.). V obci přitom žije kolem 350 dětí.

Stejný problém řeší starostové napříč republikou. Kde přesně chybí, ukazuje interaktivní mapa vytvořená Sdružením místních samospráv. Z ní je patrné, že z více než šesti tisíc obcí, které v celém Česku jsou, mají pediatra ve dvanácti stech.

Nejméně obcí s pediatrem připadá na Vysočinu, tam ho mají v každém sedmém městě, a také na Středočeský kraj. Dětský lékař tam ordinuje v každé páté obci.

„Nejohroženější skupinou jsou obce do tří tisíc obyvatel, kde v současnosti ještě jsou ordinace lékařů dostupné, ale vzhledem k demografické křivce stárnutí lékařů je tato skupina obcí nejohroženější,“ uvedl Polčák.

Z mapy, kterou využívá také resort místního rozvoje nebo práce, je jasný i stav silnic v Česku. Data z těch nejmenších obcí, tedy do 250 obyvatel, ukazují, že v nejhorším stavu jsou silnice v Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Za celé Česko označili starostové z těchto obcí nejhorší známkou přes 300 kilometrů silnic. Na opravy všech by bylo potřeba alespoň 18 miliard. „My je v danou chvíli ze zákona podpořit nemůžeme, takže ani nemůžeme udělat interní změnu,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (nestr. za ANO).