Ministerstvo dočasně zakázalo plošné hubení hrabošů, diskuze bude pokračovat v pondělí

Zemědělci do pondělí nesmí plošně aplikovat jed Stutox II, který hubí přemnožené hraboše. K takovému závěru došlo ministerstvo zemědělství po diskuzi s odborníky. Po víkendu se zástupci státní správy s experty sejdou znovu. Zemědělci ale varují, že krize je příliš závažná a lokální aplikace toxinu nestačí.

Jed je možné o víkendu aplikovat pouze lokálně, například přímo v norách, kde hraboši žijí. „Zvážíme-li rizika z dostupných argumentů, jsme proti plošné aplikaci Stutoxu II,“ uvedl náměstek ministerstva životního prostředí Vladimír Dolejský.

S omezením na lokální použití jsou spokojeni zástupci ekologických organizací, opatření je podle nich dostatečné a šetrné pro ostatní živočichy. Nehrozí například, aby se otrávili dravci, protože hlodavci takto uhynou přímo v norách.

Naproti tomu zemědělcům se závěr pátečního jednání nelíbí. Krize s přemnožením škůdců je podle nich natolik závažná, že lokální použití toxinu nestačí a je nutné ho aplikovat plošně i za cenu rizika, že zasáhne jiné živočišné druhy. Hraboši jsou aktuálně přemnožení až pětinásobně v osmačtyřiceti z šestasedmdesáti okresů, povětšinou kvůli suchému a teplému počasí.

Šéf zemědělského svazu: Běží nám čas

„Zemědělci nemají v úmyslu látku používat mimo případy, které vnímají jako mimořádně nutné. Nesouhlasíme z toho důvodu, že nám běží čas. Zemědělci teď upravují půdu, budou zakládat ozimy. Pokud neumožníme plošnou aplikaci, hrozí, že zemědělci budou nuceni používat nějaké nestandardní prostředky,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a doplnil, že škody, které hraboši způsobí, mohou přesáhnout miliardu korun.

Hospodáři podle jeho slov udělají maximum pro to, aby přemnožené hlodavce zlikvidovali mechanicky, například orbou. Pokud se nepodaří jejich populaci zredukovat, hrozí, že škůdci zničí úrodu na příští rok. 

Povolení k plošnému užití jedu tento týden vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který je ministerstvu zemědělství podřízen. Proti kroku se ale ohradilo ministerstvo životního prostředí, podle nějž plošná aplikace toxinu ohrožuje ptactvo, divokou zvěř i psy a kočky.

Ochránci přírody se obávají dokonce toho, že by se plán zemědělců obrátil proti nim. Pokud totiž dravci pozřou otráveného hraboše a účinný jed nepřímo otráví i je, mohlo by se stát, že naopak dojde k značnému úbytku přirozených predátorů hrabošů. Hlodavci by se tak posléze paradoxně mohli přemnožit, protože mají kratší reprodukční cyklus než jejich přírodní nepřátelé.

Pole jsou teď plná čápů, jed bude možná potřeba na podzim

K plošné aplikaci jedu se chystají například zemědělci ze Senice na Hané na Olomoucku. Tamnímu družstvu škůdci zničili značnou část letošní úrody obilí. Použití toxinu plánují hospodáři na podzim, chtějí tím zabránit tomu, aby hraboši nezničili před příchodem zimy nové osivo. Plány zemědělců prozradil předseda družstva Jaroslav Navrátil. 

Uvažování nad plošnou likvidací zdůvodnil vážností situace. „Kalamity tady byly už několikrát, ale takovou, jako byla letos, nikdo ze starších lidí nepamatuje,“ uvedl Navrátil. Hlodavci podle něj za den dokázali na polích zlikvidovat pět procent úrody.

Dodává, že v tuto chvíli není potřeba používat jed. „Pole, kde byl výskyt největší, jsou teď plná čápů a racků, ale problém znovu vyvstane, až se bude zasévat řepka a obiloviny. Uvidíme, kolik hrabošů na polích zůstane, a podle toho k plošné aplikaci budeme muset přistoupit,“ doplnil Navrátil.