Senátní komise chce řešit Babišův údajný střet zájmů i jednotlivé dotační projekty

Dočasná senátní komise k vyhodnocení auditů Evropské komise se na čtvrtečním půlhodinovém jednání dohodla, že se chce zabývat jak případným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), tak jednotlivými dotačními programy a projekty, které jsou v předběžné auditní zprávě zmíněny. Uvedl to její předseda Zdeněk Nytra (ODS). Komise se znovu sejde ve čtvrtek 15. srpna, Nytra na její jednání pozve prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslava Kalu.

Zatímco první z návrhů auditů byl už zveřejněn i v neoficiálním českém překladu, druhý, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média. Proto Nytra požádal přímo Evropskou komisi, aby dala souhlas k tomu, aby česká ministerstva senátní komisi dokumenty poskytla.

„Chceme se zabývat konkrétními věcmi, které jsou v první předběžné auditní zprávě, přestože ji máme v neoficiální podobě. Dohodli jsme se, že se budeme zabývat jak případným střetem zájmů pana premiéra, tak jednotlivými dotačními programy,“ uvedl po jednání šéf komise.

S Kalou chce řešit jednak to, co už NKÚ dosud kontroloval, ale také některé záležitosti, které by úřad mohl dodat do kontrolního plánu buď ještě pro letošní rok, nebo pro rok příští.

Ačkoli jde o neoficiální verzi auditu, podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nikdo dosud nezpochybnil, že jde o zprávu, kterou Evropská komise skutečně zpracovala a předložila České republice. Komise by s ní tedy měla podle něj pracovat.

Čtyři ministerstva odmítla Senátu materiály Komise poskytnout

Ministerstva zemědělství, financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj odmítla senátní komisi materiály poskytnout. Odvolávají se na to, že na základě nařízení Evropské komise předběžné audity vydat nemohou. Nytra s tím i na základě stanoviska vedoucího oddělení pro EU Kanceláře Senátu Jana Grince, který byl na čtvrtečním jednání přítomen, nesouhlasí.

„Tam jsme v pozici dvou právních názorů. Proto jsem oslovil i přímo Evropskou komisi s žádostí, aby dala souhlas k poskytnutí dokumentů. Nedomnívám se, že my jako komise jsme třetí osoba a že se jedná o zveřejnění,“ uvedl. Doufá v to, že odpověď z Bruselu obdrží do příštího jednání komise.

Tři ze čtyř oslovených ministerstev odmítla vyslat své stálé zástupce do senátní komise. Vzhledem k tomu, že dokumenty jsou neveřejné, tak resorty nevidí důvod, proč by se jejich zástupci měli zúčastnit její práce. „Za ministerstvo zemědělství delegovaný zástupce byl, ale vzhledem k tomu, že jsme museli zkrátit zasedání komise, jsem jeho účast (na čtvrtečním jednání) odvolal,“ řekl Nytra.

Ministerstvo průmyslu v reakci uvedlo, že respektuje právní názory resortů financí a pro místní rozvoj, v jejichž gesci audity jsou. Podle nich nelze nyní zprávy blíže komentovat a poskytnutí návrhu auditu brání zákaz zveřejnění od evropských institucí. Proto nemohla ministerstva vyslat na schůzi senátní komise své zástupce, uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Senátní komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.