Nová eurokomisařka? Babiš chválí Jourovou, v ANO se mluví o Charanzové

Události: Vláda hodlá vybrat eurokomisaře do konce srpna (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodne o českém kandidátovi do Evropské komise do konce srpna, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet podle něj zatím čeká na potvrzení, zda předsedkyně příští komise Ursula von der Leyenová myslela vážně své dřívější prohlášení, že bude chtít po každé zemi dva kandidáty, aby z nich mohla vybírat. Babiš řekl, že dosavadní eurokomisařka Věra Jourová v uplynulých pěti letech odvedla hodně práce. Jeho strana se k její nové nominaci teprve vyjádří.

„Vláda o tom bude rozhodovat do konce srpna. Já teď čekám, jestli nová předsedkyně Evropské komise myslí vážně to, co říkala před zvolením, to znamená, že by si přála dva kandidáty za každou členskou zemi,“ řekl Babiš k výběru českého eurokomisaře.

O tom, jakému portfoliu by se měl český zástupce v Evropské komisi věnovat, se podle premiéra jedná. Babiš řekl, že s von der Leyenovou telefonicky hovořil a že se snaží přenášet do Bruselu české představy, konkrétnější ale být nechtěl.

V minulosti premiér řekl, že by si přál pro Česko silnější portfolio, než je nynější oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitostí mužů a žen. Zmiňoval oblasti vnitřního trhu nebo digitalizace.

Jourová měla těžké portfolio a byla úspěšná, řekl Babiš

Babiš ve čtvrtek také Jourovou do Komise přímo nepodpořil, ačkoli v květnu po volbách do Evropského parlamentu řekl, že nynější eurokomisařka je kandidátkou hnutí ANO. Pochválil ale její práci. „Jak rozhodne vláda, jak se k tomu postaví ČSSD a hnutí ANO, to se uvidí do konce srpna. Ale myslím, že paní Jourová byla úspěšná komisařka,“ uvedl na dotaz, zda má jeho podporu.

Jourová už v červnu pro ČT řekla, že by ráda v Evropské komisi pokračovala. „Záleží na rozhodnutí vlády. Jsem připravena pokračovat, pokud nominaci dostanu a pokud mě následně schválí Evropský parlament,“ potvrdila svůj zájem. 

Své dosavadní portfolio, které se věnovalo spravedlnosti, ochraně spotřebitelů a otázce rovnosti pohlaví, označila za těžké. Dodala, že v příštím období by se ráda věnovala některé z ekonomických oblastí. „Možná bych ráda dělala nyní něco srozumitelnějšího, kde jedna a jedna jsou dvě jako v normálním světě. Takže něco ze světa ekonomiky, o čemž koneckonců mluví i pan premiér,“ uvažuje Jourová.

Kolegové z hnutí ANO mluví o Charanzové, připustil Babiš

V hnutí ANO se ale v souvislosti s pozicí komisařky zmiňuje také jméno nové místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové. To potvrdil předseda vlády. „Samozřejmě jsou různé názory, kolegové z hnutí mluvili o paní Charanzové,“ připustil Babiš.

Podle Charanzové ale otázka její nominace není v současnosti na místě. „Já jsem byla zvolena místopředsedkyní Evropského parlamentu, vnímám zodpovědnost vůči kolegům, kteří mě poslali do této funkce, a tohle je v tuto chvíli moje priorita,“ uvedla pro ČT. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Koaliční ČSSD nejspíš svého kandidáta navrhovat nebude. „Pokud bychom měli možnost získat portfolio, kde bychom viděli, že sociální demokracie má svého kandidáta, tak o tom ještě budeme jednat, nicméně tou prioritou pro sociální demokracii je získat pro Českou republiku co nejzajímavější portfolio především v té ekonomické oblasti,“ komentoval to ministr zahraniční a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Opozice taktiku vlády kritizuje

Zástupci opozičních stran ale příliš nevěří tomu, že Česko získá významnější ekonomickou oblast. Důvodem má být údajný střet zájmů premiéra, na který sama Komise upozornila.

„Neumím si představit, že by kolegové v EU souhlasili s tím, aby země, která má v čele premiéra s takovým střetem zájmů, který je i významným podnikatelem, byť skrze své svěřenské fondy, aby ovládala takový resort,“ říká 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jsem přesvědčený o tom, že kdybychom to jméno oznámili dřív, tak nás to může opravdu posílit ve vyjednávání, a pro Českou republiku je důležité, aby měla co nejsilnější portfolio,“ kritizuje postup české vlády místopředseda ODS Martin Kupka.

„V tento moment je asi hlavní otázka bezpečnosti a migrace, a nejsem si jistý, že by právě paní Jourová na to měla kvalifikaci,“ uvedl poslanec SPD a člen výboru pro evropské záležitosti Jiří Kobza. 

Většina zemí Evropské unie už má o svém kandidátovi do Komise jasno. Jména se objevují průběžně, v posledních hodinách zazněla například z Rakouska, Řecka nebo Slovinska. Už v minulosti je oznámilo více než deset dalších zemí. Budoucí šéfka Komise von der Leyenová si přeje, aby ve sboru o 28 členech byl stejný počet mužů i žen.

Známí kandidáti do EK
Zdroj: ČT24

Nejdřív jméno, pak portfolio, platilo dříve

U všech čtyř dosavadních českých eurokomisařů bylo nejdříve známo jméno, až potom portfolio. Prvním českým komisařem byl Pavel Telička, který měl v gesci zdraví a ochranu spotřebitele. Ve funkci byl od května do listopadu 2004. Česko bylo tehdy v Unii nováčkem a funkční období komise se s jeho nástupem už chýlilo ke konci.

Po Teličkovi pozici zastával Vladimír Špidla (ČSSD), který byl v době rozhodování o nominaci ještě premiérem. V Bruselu se v letech 2004 až 2010 věnoval zaměstnanosti, sociálním věcem a rovným příležitostem.

Další českým zástupcem v Evropské komisi byl Štefan Füle, kterého tam vyslala úřednická vláda Jana Fischera. Jeho agendou bylo mezi lety 2010 a 2014 rozšiřování EU a politika sousedství.

Po něm už nastoupila současná komisařka Jourová, kterou v koaliční vládě vedené ČSSD prosadilo hnutí ANO. Na starosti má od roku 2014 spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.