Mráz přichází z Jizerky. Teplota nad ránem spadla 2,3 stupně pod nulu

Po mimořádně žhavých dnech, kdy teploty stoupaly vysoko nad 30 stupňů Celsia, přišlo výrazné ochlazení. Ve středu brzy ráno dokonce mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce nad Kořenovem, kde spadla teplota 2,3 stupně pod nulu.

Ještě v pondělí padaly teplotní rekordy, nejvyšší naměřená hodnota překročila 38 stupňů Celsia. O dva dny později mrzlo. Pochopitelně ne všude. Kromě rašeliniště na Jizerce s naměřenými minus 2,3 stupně Celsia a Jizerky jako takové, kde bylo minus 0,9 stupně, zaznamenal Český hydrometeorologický ústav záporné teploty na Rokytské slati a Jezerní slati na Šumavě (shodně minus 2 stupně), na Jelení  (minus 1,3 stupně) a na Rolavě (minus 1,1 stupně) v Krušných horách.

Ochlazení bylo ale patrné v celé republice. „Ráno bylo po delší době osvěžující s průměrnou minimální teplotou kolem deseti stupňů Celsia,“ shrnuli meteorologové.

Zvlášť vysoko nevzroste teplota ani odpoledne, denní maxima se ve středu zastaví mezi 22 a 26 stupni Celsia, na horách bude jen 15 stupňů. Podobné budou teploty i v příštích dnech, ačkoli o víkendu by se mělo mírně oteplit. Tepleji bude již ve čtvrtek na jihovýchodě země, kde by mohly v pátek a sobotu odpolední maxima opět atakovat i třicítku.

Navzdory ochlazení stále trvá výstraha Českého hydrometeorologického ústavu kvůli suchu. V severní části republiky hrozí šíření požárů. Výstraha platí do odvolání. O víkendu by se sice mohl objevit slabý déšť či přeháňky, ale jen ojediněle.