Česká absurdita, komentoval generál Pavel muzeum Atomu, které je bez elektřiny a zavřené

V Atom Muzeu v Míšově v Brdech od poloviny května nefunguje elektřina a zůstává i nadále zavřené. Muzeum funguje v bývalém skladu sovětské jaderné munice už sedm let. Ministerstvo obrany odpojilo objekt od elektřiny poté, co jej předalo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a pozemky Vojenským lesům a statkům.

Ministerstvo obrany podle mluvčího Jana Pejška dělá maximum pro to, aby řešení našlo a muzeum se mohlo znovu otevřít. Kdy se to podaří, nedokázal ale odhadnout.

„Jediná varianta je, a jiná neexistuje, že musíme počkat do té doby, než bude přivedena řádně elektrická energie,“ uvedl zakladatel muzea Václav Vítovec z Nadace Železná opona. 

UVR: Muzeum Atomu je bez elektřiny a zavřené (zdroj: ČT24)

V pondělí místo navštívil i generál Petr Pavel, do loňska předseda vojenského výboru NATO. „Mně to připadne jako další z takových českých absurdit, kdy máme něco, na co bychom měli být pyšní, měli bychom být hrdí, že to máme, měli bychom to ukazovat,“ uvedl Pavel. 

„Viděl bych jako naprosto přirozené, že nejen ministerstvo obrany, ale vůbec stát se zasadí o to, aby tohle muzeum bylo dopracováno, aby bylo hodně navštěvováno,“ dodal.