Sněmovna schválila sdílení receptů mezi lékaři i zveřejňování informací o zemědělských dotacích

Události: Poslanci schválili vznik lékového záznamu (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve třetím čtení schválila novelu, která umožňuje lékařům sdílet mezi sebou záznamy pacienta a vědět, které léky má zrovna předepsané. Hlasovala také pro úhrady léčebného konopí ze zdravotního pojištění nebo pro zveřejňování příjemců dotací Zemědělského fondu. Opoziční strany dále předaly předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Hlasování se uskuteční ve středu.

Pokud lékovou novelu schválí Senát a podepíše prezident, umožní ošetřujícím lékařům a lékárníkům získat přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Sdílení údajů mezi poskytovateli zdravotní péče by mělo podle vlády zajistit bezpečnější a kvalitnější předepisování léků.

Lékový záznam by mohl zamezit duplicitní medikaci nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi předepsal on sám a lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

Pacientům dá předloha právo zakázat lékaři vstup do databáze o jejich lécích. Občanští demokraté a Piráti neuspěli s návrhem na opačný postup, tedy aby si lékaři nebo lékárníci museli aktivní souhlas pacienta vyžádat.

Sněmovna nepodpořila ani snahu lidovce Víta Kaňkovského uplatňovat tento postup aspoň u onemocnění spojených s „vysokým stupněm společenské stigmatizace“, jako je AIDS nebo některé psychiatrické nemoci.

Politici se vesměs shodnou, že sdílení informací o lécích mezi lékaři je správné, aby se zamezilo neblahým kombinacím, upozornila reportérka ČT Nikola Reindlová. Někteří poslanci zejména z Pirátů se však obávají zneužití dat. Říkají, že pokud data budou sdílená, mohou být ukradená. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však tvrdí, že jeho resort na to myslel a vše je díky spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů ošetřeno. 

Dolní komora současně neumožnila zásilkový prodej léků na předpis, jak chtěl s poukazem na požadavky lidí se zdravotním postižením Patrik Nacher (ANO). V současnosti si lidé mohou nechat poslat zásilkovou službou jen volně prodejné léky.

Hrazené konopí

Novela obsahuje i úhradu většiny ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny by dávaly podle návrhu nejvýše na 30 gramů léčebného konopí pro jednoho pacienta měsíčně 90 procent ceny léčebného konopí. Případné vyšší množství by podléhalo souhlasu revizního lékaře. Sněmovna odmítla požadavek pirátského poslance Tomáše Vymazala, aby úhrada byla stoprocentní a měsíční hranice vzrostla na 180 gramů.

Pacientů, kteří užívají léčebné konopí, v Česku přibývá. Letos v květnu jich bylo 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí, loni za celý rok to bylo 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí. Podle odborníků ale chybí data o úspěšnosti léčby, zejména u rakoviny. Konopí se předepisuje i lidem například s roztroušenou sklerózou a AIDS. Většina pacientů je má na chronickou bolest, na niž nezabírají jiné léky.

„Současná cena je pro pacienty příliš vysoká. Nově bude výše doplatku srovnatelná s doplatky u léčby chronických onemocnění a pacienti zaplatí maximálně pár stovek měsíčně,“ uvedl ministr Vojtěch.

Prošlo zveřejňování příjemců dotací Zemědělského fondu

Poslanci dále schválili zákon, který přiměje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ke zveřejňování informací o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Sněmovna tak na návrh Pirátů doplnila poslaneckou novelu o zemědělství, která převádí vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství na SZIF. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Fond má podle sněmovního doplnění zpřístupnit na svém webu jako otevřená data informace o dotacích, které poskytl zemědělským firmám. Poskytování dotací jednotlivým zemědělcům zveřejňováno být nemá. Informace by měly být k dispozici zpravidla po dobu deseti let.

Poslanec Pirátů Radek Holomčík uvedl, že tím bude lépe zajištěna veřejná kontrola a transparentnost poskytování dotací. Pirátům se však nepovedlo prosadit, aby poslanci mohli docházet jako stálí hosté na zasedání dozorčí rady fondu. Umožnilo by to zástupcům opozice bezplatně kontrolovat a dohlížet na hospodaření a dodržování pravidel. Poslanci ANO a ČSSD za pomoci hlasů SPD a KSČM to ale odmítli, upozornil Holomčík.

SZIF podle mluvčího Pavla Klempery na svém webu vždy zveřejňoval seznam příjemců dotací. Od 31. května 2015 na základě nových evropských předpisů je seznam zveřejňován vždy na dobu dvou let za uplynulé fiskální roky. Příjemci, kteří v daném roce obdrželi dotaci nepřesahující 1250 eur (zhruba 31 tisíc korun), jsou zveřejněni pouze pod identifikačním znakem. Novela rozsah uveřejňovaných údajů nezmění, dodal Klempera.

Návrh na nedůvěru vládě

Opoziční strany také předaly předsedovi sněmovny Vondráčkovi návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování se uskuteční ve středu, jednání začne v 10:30. Podpisy sesbírali poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v reakci na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Sebrali jich 66.

K tomu, aby kabinet padl, by opozice musela pro návrh získat nejméně 101 hlasů. Kluby pětice opozičních stran a SPD čítají celkem 87 poslanců. Vládní strany ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, klub KSČM má 15 členů a pět poslanců je nezařazených. Jak se k hlasování postaví, budou v pátek řešit na stranických jednáních vládní sociální demokraté a komunisté, kteří vládu tolerují.