Petlahvoně, vlhčence i skleněnce zavlekli do Krkonoš turisté. Správa parku bojuje proti odpadkům

Události ČT: V Krkonoších zůstane po lidech ročně na 6 tun odpadků (zdroj: ČT24)

Do českých národních parků ročně zavítá asi sedm a půl milionu turistů. Zůstávají tam po nich tuny odpadků. Nejhorší situace je v Krkonoších. Tamní správa proto spustila novou informační kampaň Není zvěř jako zvěř, kde odpadky ukazuje jako invazní druhy živočichů.

Petlahvoň odhozenec, obalík sušenkovitý nebo vlhčenec ubrouskový. Všechny tyto „invazní druhy“ chce Správa Krkonošského národního parku vymýtit. Ke spolupráci vyzývá i turisty.

„Na informačním centru jsou k dispozici tašky z rozložitelného materiálu a každý turista, který vyráží na výlet, si ji může vzít,“ vysvětlil mluvčí správy KRNAP Radek Drahný. Do tašek pak mohou turisté sbírat odpadky, které cestou najdou.

Úklidové akce se v Krkonoších pořádají dvakrát ročně, na frekventovaných trasách ale zaměstnanci uklízejí každý den. Za celý rok tak nasbírají až šest tun odpadků.

Někteří lidé se nezdráhají v národním parku odhodit třeba i dětskou plínku. „Není to úplně běžný odpadek, ale nacházíme je. Turisté mají pocit, že je můžou vyhodit, ale přitom je to vlastně kus plastu. Stejně tak jako vlhčené ubrousky. Zůstanou tady desítky let,“ dodal Drahný.

I po jejich rozpadu po letech však problém nezmizí. Naopak. „Že plasty nevidíme, ještě neznamená, že je problém vyřešen. Jsou studie, které ukazují, že mikroplasty vstupují do orgánů, mají charakter nanočástic, můžou způsobovat záněty, oxidativní stres i celou řadu metabolických poruch,“ uvedl Jan Frouz z Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty UK.

Kromě vlhčených ubrousků návštěvníci nejčastěji v parku odhazují cigaretové nedopalky, petlahve, igelitové sáčky nebo plechovky. Objevují se i skleněné lahve. „Skleněnci jsou světloplaší, mají tendenci schovávat se do země,“ poukazuje na skleněný odpad Drahný. Sklo se nerozloží nikdy. Slupky od ovoce příroda sice zpracuje, do lesa ale nepatří.

  • Návštěvnost/ročně:
    Šumava 2,5 milionu
    Podyjí 300 tisíc
    Krkonoše 3,8 milionu
  • Odpadky:
    Šumava cca tuna
    Podyjí cca přes 2 tuny
    Krkonoše cca 6 tun

Odpadkové koše? Do divoké přírody nepatří

Nabízí se tak otázka, zda by pro turisty nemohly být připraveny odpadkové koše. „Co jsem si do národního parku přinesl, musím si také odnést. V Krkonoších nebyly, nejsou a nebudou odpadkové koše, ty do divoké přírody nepatří,“ tvrdí ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Tuny odpadu po turistech uklízejí i další národní parky v Česku. Problém je i to, že si lidé z přírody dělají toaletu.

Pokud bude mít krkonošská kampaň úspěch a odpadků ubude, mohly by se k ní připojit i správy zbylých parků.