Mynářova jednání se soudci nejsou podle policie trestná. Konečný verdikt má padnout tento týden

Policie uzavřela prověřování možného ovlivňování justice ze strany hradního kancléře Vratislava Mynáře s tím, že skutek nebyl trestným činem. Uvedl to týdeník Respekt. Konečné slovo bude mít šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek, který může názor policistů buď přijmout, nebo dát pokyn k zahájení úkonů trestního řízení.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudů. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej případ nyní nechtěl komentovat. Podle Respektu policisté při šetření hovořili s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou.

Jedno z trestních oznámení podal advokát a senátor Václav Láska (SEN 21). Mynář se podle něj opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu, za který by kancléři hrozilo až tříleté vězení. Senátor se odvolává na články v médiích a rozhovory se soudci, kteří uvedli, že se je Hrad snažil ovlivnit v konkrétních kauzách.

Mynáře se už dříve zastal prezident Miloš Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Respekt napsal, že vedle Šimíčka a Baxy kontaktoval Mynář také současného místopředsedu Ústavního soudu Jaroslava Fenyka. Kancléř to týdeníku potvrdil. „Se zmíněným jsem se před několika lety velmi krátce setkal z pověření prezidenta republiky výhradně ve věci služebního zákona, kdy jsem informoval o postupu prezidenta,“ uvedl. Fenyk se k věci nechtěl vyjádřit.

Mynář: Nic jsem nespáchal, rozhodnutí policie mě nepřekvapilo

Konečné slovo bude mít šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. „V současné době posuzuji, zda dám policejnímu orgánu pokyn k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci, či zda postup policejního orgánu akceptuji, to znamená, zda akceptuji, že policejní orgán v dané věci neshledal podezření ze spáchání trestního činu, respektive neshledal důvody k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl Lelek serveru iRozhlas.cz. O případu chce rozhodnout do konce týdne.

Mynář se k aktuálnímu vývoji nechtěl příliš vyjadřovat. „Jsem přesvědčen, že jsem nic nespáchal, proto mě rozhodnutí policie nepřekvapilo. S dalšími komentáři vyčkám na rozhodnutí státního zástupce,“ napsal rozhlasu v SMS zprávě.