Hledaný poslanec Wolf se podle policie skrývá v Paraguayi. Zadržen tam ale zatím nebyl

UDÁLOSTI: Uprchlý exposlanec Wolf se skrývá v Paraguayi, potvrdilo policejní prezidium (zdroj: ČT24)

Policie pravděpodobně našla bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, který se vyhýbá nástupu do vězení. Podle vyšetřovatelů by se měl skrývat v Paraguayi. Na případu teď spolupracují s tamní policií. Informaci ČT potvrdila mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. Wolf je nezvěstný od roku 2013, kdy měl nastoupit do vězení na šest let za dotační podvod.

„Stopa hledaného Petra Wolfa končí v Paraguayi. Práce policie České republiky byla v tomto případě dovršena tím, že jsme zjistili, kde se hledaná osoba v současné době zdržuje. Tamní policisté zatím nepřistoupili k jeho zadržení,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová.

Čeští vyšetřovatelé na případu spolupracují s paraguayskou policií, kterou požádali o mezinárodní justiční spolupráci. „Policie České republiky musí nyní vyčkávat na práci kolegů z Paraguaye,“ upřesnila Sikorová. 

Od Paroubka k Topolánkovi

Wolf se v roce 2006 stal za ČSSD poslancem, ale v červnu 2008 ze strany i z poslaneckého klubu vystoupil. Několik dní poté prohlásil, že ho tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vydíral při prezidentských volbách a hrozil mu, že zveřejní informace o nesrovnalostech při čerpání dotace ve firmě, kde Wolf působil.

Poslanec však žádné důkazy o údajném vydírání nepředložil. Tvrdil dále, že na rozdíl od většinového názoru v ČSSD nebyl proti postavení radaru v Brdech. Paroubek na Wolfa za uvedené důvody odchodu podal trestní oznámení. Wolf zůstal nezařazeným poslancem a několikrát hlasoval s vládní koalicí premiéra Mirka Topolánka (tehdy ODS). Při hlasování o nedůvěře vládu v březnu 2009 podpořil, kabinet ale hlasování neustál.

Reportéři ČT: Vyšetřování poslance Wolfa (16. března 2009) (zdroj: ČT24)

V té době už byl Wolf vyšetřován pro podezření ze zneužití státních dotací ve výši více než 11 milionů korun, které dostala jeho firma „UT 2002“ v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí. Firma například účtovala ministerstvu statisíce za vědecké studie, které nikdy nevypracovala a byly navíc volně dostupné na internetu.

Přes čtvrt milionu za ně dostala Dagmar Koniariková, která je daňovou poradkyní Wolfových, nikoliv odbornicí na životní prostředí, a žádnou vědeckou studii nikdy nesepsala. Podobným způsobem firmě posloužil další známý, ostravský podnikatel Tomáš Foniok. Společnost UT 2002 na něj a jeho firmu odčerpala více než 900 tisíc korun. Opět za studie, které byly mnohdy doslovně okopírované z internetu.

Dalík naléhal na novináře, prý z pověření Topolánka

Ještě před pádem vlády v březnu 2009 vyšlo najevo, že se premiérův přítel Marek Dalík pokoušel Topolánkovým jménem přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování Wolfa. Reportér si však schůzku nahrál a upozornil, že vyšetřování Wolfovy kauzy provází i další nestandardní okolnosti.

Dalík přitom nebyl jediným lobbistou, který se o natáčení zajímal. Byl však jediným, který jednal přímo z pověření premiéra. Dalíka podle jeho slov premiér požádal, aby Wolfovi „mediálně pomohl“.

Dalíkova přímluva nebyla jedinou neobvyklou intervencí v kauze. Přestože policie na konci roku 2008 oznámila, že se vyšetřování chýlí ke konci, měsíce se nic nedělo. Když měl vyšetřovatel dost důkazů, aby sněmovnu požádal o vydání Wolfa k trestnímu stíhání, olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová svým podřízeným nařídila, aby v případu postupovali jinak, než je obvyklé.

Wolfa soud poslal na šest let do vězení

V roce 2012 uznal ostravský soud Wolfa vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od kterého dostal dotace na základě nepřesných a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou čerpal 11 milionů korun. Fakturoval fiktivní konzultace a přitom peníze utrácel za dovolené a zahraniční cesty.

Dostal za to pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest ještě zpřísnil na šest let a pokutu pět milionů korun. Wolfova manželka byla odsouzena k podmíněnému tříletému trestu a pokutě milion korun.

Manželé v roce 2013 zaplatili poslední splátku peněžitých trestů. Do vězení ale Wolf nenastoupil a policie po něm vyhlásila pátrání, později na něj soud vydal i mezinárodní zatykač. Exposlanec se hájil tím, že jeho případ má politické souvislosti, a stěžoval si na údajné porušení práva na spravedlivý proces. Ústavní soud ale jeho stížnost zamítl, politik neuspěl ani se žádostí o milost – žádost, kterou podal Wolfův příbuzný, zamítlo ministerstvo spravedlnosti.

V červnu 2015 sdělil Wolf televizi Prima, že z vězení by se nemohl efektivně bránit. Televize s ním pořídila rozhovor prostřednictvím tabletu, Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous. V roce 2018 policie informovala, že zanechal poslední stopu v Jižní Americe. V květnu 2019 ČT zjistila, že se uprchlý exposlanec skrývá v Paraguayi.

Narodil se 11. června 1960. Pracoval jako projektant ve Vítkovicích, proděkan ekonomické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě, ředitel pro výrobu a obchod společnosti Karnola, specialista ekonomického ředitele SME a vysokoškolský pedagog. Před rokem 1989 byl členem KSČ.

V roce 2002 vstoupil do ČSSD, následující čtyři roky působil jako zastupitel obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky. V Poslanecké sněmovně zasedal v letech 2006 až 2010. Zvolen byl za ČSSD, ale v roce 2008 ze strany odešel. Spory měl s tehdejším šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem, který se ho podle Wolfa při volbě prezidenta snažil vydírat a hrozil, že zveřejní nesrovnalosti při čerpání dotace ve firmě, kde Wolf působil. 

Po odchodu z ČSSD působil ve sněmovně jako nezařazený a příležitostně hlasoval s tehdejší středopravicovou koalicí Mirka Topolánka (ODS), vládu podpořil i v březnu 2009 při hlasování o nedůvěře vládě. V říjnu 2009 policie požádala sněmovnu, aby poslance vydala ke stíhání kvůli podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv, v listopadu ho dolní komora vydala a policie zahájila trestní stíhání. Obviněn byl v únoru 2010.

V roce 2012 uznal ostravský soud Wolfa vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc byly zkopírovány z internetu.

Soud za to Wolfovi uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil na šest let a pokutu pět milionů korun. Odsouzena byla i jeho manželka k podmínečnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Peněžitý trest ve splátkách uhradili, do vězení ale Wolf odmítl nastoupit a zmizel. V roce 2013 po něm policie vyhlásila pátrání a poté na něj byl vydán i mezinárodní zatykač. 

Petr Wolf
Zdroj: ČT24