Dva historické tanky, které vzplály na Pražském okruhu, měly být ozdobou plzeňských oslav

Události: Dva historické tanky zničila nehoda na Pražském okruhu (zdroj: ČT24)

Dva historické tanky poničené ohněm po srážce nákladního auta, které je převáželo, s autobusem Vězeňské služby byly po generální opravě a mířily do Plzně na oslavy osvobození. Větší stíhací tank Jackson M36 z roku 1944 a menší Stuart M3 A1 z roku 1942 měly být chloubou oslav v Plzni. Tahač po nehodě rychle vzplanul a naložené tanky oheň poničil. Při srážce zemřel třiadvacetiletý příslušník Vězeňské služby, dalších 14 lidí bylo zraněno.

Nákladní vozidlo vyrazilo se dvěma detailně opravenými tanky ve čtvrtek dopoledne z Muzea obrněné techniky ve Smržovce. Majitel muzea Jaroslav Janoušek podotkl, že v tanku Stuart bylo při odjezdu ze Smržovky 60 litrů benzinu.

V tanku M36 byla podle Janouškových slov sice nafta, na kterou stroj jezdí, ovšem jeho součástí jsou tlakové lahve na pomocné startování. Soukromé muzeum získalo model M36 výměnou ze Slovinska. Menší z tanků zas koupilo před pěti lety z Brazílie. Na jeho obnově strávili nadšenci tisíce hodin práce. „Ten Stuart jsme fakt piplali do posledních hodin,“ poznamenal Jaroslav Janoušek.

Historické tanky před nehodou
Zdroj: ČT24/Jaroslav Janoušek

Při požáru na dálnici po havárii už jen majitel muzea bezmocně přihlížel, jak plameny devastují oba americké tanky. „Říkal jsem: teď mi shořelo 100 tisíc. Pak začaly hořet pásy, tak jsem říkal, teď mi shořelo 750 tisíc. Tomu nechcete věřit. Říkáte si, že není vůbec možné, aby se něco takového stalo,“ dodal Janoušek.

Jen na stroji M36 je škoda asi za 2,5 milionu korun. Okamžitě po nehodě se zvedla vlna solidarity mezi veteránisty z celého světa. Jaroslav Janoušek proto věří, že se oba kusy podaří opravit. Zároveň ale od začátku zdůrazňuje, že největší tragédií je smrt třiadvacetiletého příslušníka Vězeňské služby. Při srážce vězeňského autobusu a nákladního auta s tanky bylo dalších 14 lidí zraněno.

Nehoda se stala na Pražském okruhu ve čtvrtek kolem 13:00 u sjezdu na Řeporyje ve směru na letiště. S autobusem se srazil tahač, který vezl dva historické tanky do Plzně na Slavnosti svobody. Vozy po srážce začaly hořet, autobus shořel úplně, tanky byly ohněm poškozeny. V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků Vězeňské služby.