Zeman na sjezdu kritizoval ČSSD za snahu získat „mladé a nezkušené velkoměstské liberály“

Projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD slíbil, že dá straně hlas v evropských volbách. Podle něj může sociální demokracie spoléhat na široký okruh voličů, který vedle zaměstnanců zahrnuje také důchodce. Zeman zůstal na pódiu i po skončení svého projevu, který delegáti odměnili dlouhým potleskem. Zástupci dalších politických stran se podivují nad tím, že byl prezident k ČSSD tak vstřícný.

Prezident stejně jako loni oslovil delegáty sjezdu osobně. Ve svém projevu mimo jiné uvedl, že bude v květnových evropských volbách volit právě sociální demokracii. Podle svých slov to považuje za svůj dárek straně. Doufá, že jako etablovaná strana ČSSD získá v hlasování důstojné místo a nenechá se zahanbit novými subjekty, například Piráty.

Zeman také v Hradci Králové zpochybňoval současné nízké preference sociálních demokratů. Uvedl, že výzkumníky veřejného mínění považuje za obchodníky s deštěm. ČSSD může podle prezidenta spoléhat na široký okruh voličů, který vedle zaměstnanců zahrnuje také důchodce.

„Nikdo nemá takto velký potenciál voličů jako ČSSD – je to 4,5 milionu zaměstnanců, ale také 2,5 milionu starobních důchodců. Na tyto voliče jste někdy zapomněli tím voláním po získání mladých a nezkušených velkoměstských liberálů,“ uvedl prezident.

Podle Zemana mají sociální demokraté řadu schopných politiků, ale málo si jich váží: „Vezměte si takového Petra Víchu v Bohumíně, skvělý výsledek. Vezměte si Jana Birkeho v Náchodě, skvělý výsledek. A mám dojem, že i starosta Nového Města na Moravě – na mé milované Vysočině – měl dobrý výsledek. Takových komunálních politiků je poměrně hodně, ale opakuji, že si jich málo vážíte,“ řekl.

  • Miloš Zeman byl členem ČSSD v letech 1992 až 2007, mezi lety 1993 a 2002 byl jejím předsedou. Se stranou se však rozešel ve zlém i kvůli prezidentské volbě, v té době ještě nepřímé, která se konala v roce 2003. Zeman se tehdy neúspěšně ucházel o prezidentský úřad, ale nehlasovali pro něj ani všichni zákonodárci ČSSD. Politiku poté deset let glosoval jen ze své chalupy na Vysočině. Prezidentem se stal až v roce 2013 v první přímé volbě, ČSSD proti němu tehdy nasadila vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera.

Podporu, kterou Zeman slíbil straně při evropských volbách, ocenil lídr ČSSD pro tyto volby Pavel Poc. „Sociálnědemokratická srdce k sobě zase našla cestu,“ komentoval Zemanův slib. Současně věří, že prezidentovi rozhodnutí přineslo ulehčení.

Podle Pospíšila by měl být prezident nadstranický

Prezidentův projev na sjezdu byl podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) k ČSSD nezvykle vstřícný, když Miloš Zeman oznámil, že ji bude volit. Zemanova zmínka o tom, že by ČSSD neměla naslouchat mladým velkoměstským liberálům, by mohla být vykládána jako výzva nevolit ministra zahraničí Tomáše Petříčka místopředsedou strany, dodal Kubera. „To tam mohlo být jako jinotaj skryté, ale hodně opatrně.“

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil považuje Zemanovu podporu ČSSD za paradoxní, když prezident stranu dosud poškozoval. Pokud sociální demokracie podporu přijme, tak podle Pospíšila ustoupí od snahy stát se moderní evropskou levicí a vrátí se k Zemanovu politickému stylu. Předseda TOP 09 také kritizoval, že Zeman veřejně představil své volební preference, prezident by podle něj měl vystupovat nadstranicky.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka Zeman pochopil, že Strana práv občanů, kterou dříve podporoval, je mrtvá, a proto se jako volič vrací k ČSSD. Tu by rád viděl jako stranu důchodců a zaměstnanců, naopak zaútočil na liberální křídlo sociální demokracie. „Chce, aby ČSSD kormidlovala do levicovějších vod a vybírala pro ni tradiční témata. Ta už ale sociálním demokratům přebral Andrej Babiš (ANO) a jejich voliče luxuje,“ podotkl Gazdík.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvítal Zemanův výrok, že pro liberální voliče jsou Piráti. „Nicméně tento výrok vnímáme spíše jako pokračování sporů mezi panem Zemanem a částí ČSSD. Piráty volí i senioři a zaměstnanci, protože liberálnost a demokratičnost je stav mysli.“ Ohradil se také proti Zemanovu označení Pirátů za novou stranu. „Piráti jsou etablovanou stranou, s desetiletou historií a působením na všech úrovních politiky,“ dodal Bartoš.

„Pan prezident vyzval ČSSD, ať pro menšiny nezapomíná na většinu, protože stávající ČSSD je skutečně stranou proimigrační a probruselskou – a proto ztrácí voliče a členy,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Strana v současné podobě je podle něj masově nevolitelná bez ohledu na to, že ji Zeman podpořil. „A změna je nemožná bez změny stávajícího vedení.“