Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy. Do vězení je ale neposlal

Události ČT: Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy (zdroj: ČT24)

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Soud už dříve uložil podmíněné tresty.

Zatímco obžalovaní a jejich obhájci navrhovali úplné zproštění viny, státní zástupce Rostislav Bajger chtěl trest zpřísnit a navrhoval dva až tři roky vězení nepodmíněně.

Podle odvolacího senátu byly původně uložené podmíněné tresty v rozpětí 18 měsíců až dvou let a pětileté zákazy činnosti nepřiměřeně mírné. Soudci však nyní zároveň dospěli k závěru, že čtveřici nemohou poslat za mříže. „Všichni obžalovaní byli stíháni pouze pro přečiny. Soud se řídil v prvé řadě omezením, že za přečiny lze nepodmíněné tresty uložit pouze tehdy, pokud vzhledem k osobám obžalovaných nelze dosáhnout účelu trestu jiným než nepodmíněným trestem,“ vysvětlil předseda senátu Richard Petrásek.

Nečasové nadále hrozí vězení

Odvolání všech obžalovaných bylo zamítnuto. Naopak soud zpřísnil podmíněné tresty. „Jana Nečasová dostala podmíněný trest na tři roky a zákaz činnosti ve státní správě na deset let. U ostatních obžalovaných jsou verdikty nižší, nicméně soud u nich vynesl verdikt zákazu činnosti ve zpravodajských službách, bývalý generál Kovanda musí ještě podle soudu nahradit škodu za to, že zpronevěřil prostředky Vojenského zpravodajství, když na část sledování bývalé manželky premiéra Nečase použil soukromou detektivní službu,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek.

Soud zpřísnil podmínky a zákazy činnosti v kauze zpravodajství (zdroj: ČT24)

„Problém mojí klientky spočívá v tom, že má další dvě kauzy, u kterých by přicházel v úvahu – kdyby tam byla uznaná na vinu – souhrnný trest. A jakýkoliv den navíc k těm třem letům už je trest ze zákona nepodmíněný. Takže to je velké nebezpečí, které jí teď hrozí,“ potvrdil také  advokát Nečasové Eduard Bruna. „Dovolání nám nepomůže, protože o něm se rozhoduje třeba až za rok. Jeho podání tak pro nás nemá velký význam, ale bude záležet na stanovisku klientky,“ řekl.

Zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let. Jak upozornil Jiří Hynek, i Ondreji Páleníkovi hrozí v jiné kauze, pokud by ho soud uznal vinným, podmíněný trest. V důsledku by tak i on mohl jít v případě uznání viny do vězení.

„Podstatné je, že soud pravomocně konstatoval, že skutečně tito pachatelé se dopustili protiprávního sledování občanů této země a výrazným způsobem tak zasáhli do ústavních práv a svobod těchto lidí,“ uvedl po vynesení rozsudku pro Českou televizi státní zástupce Rostislav Bajger.

K jednání se v pátek dostavil pouze jeden z obžalovaných, Jan Pohůnek, ostatní se omluvili. Líčení soudu bylo neveřejné, protože se řešily i utajované informace.  

Současná Nečasova manželka podle verdiktu soudu zneužila svou pravomoc, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali jeho tehdejší ženu Radku, čímž prý chtěla uspíšit jeho rozvod. Zároveň také následně nechala sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády. Všichni obžalovaní svou vinu odmítali.

Kartářka upozornila na milence, prý se nikdy nezmýlila

„Obžalovaná navštívila kartářku, ke které chodila řadu let a která se podle ní nikdy nezmýlila, a ta jí sdělila, že manželka jejího milence doktora Nečase má milence,“ shrnul předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Richard Petrásek. Podle něj bylo právě tvrzení kartářky důvodem, proč Nečasová kontaktovala Páleníka s požadavkem na sledování. Později nechala sledovat také dva zaměstnance Úřadu vlády.

Skutečnost, že Nečasovou potrestal soud nejpřísněji, zdůvodnil senát tím, že oba skutky zorganizovala. „Bez jejího přičinění by ostatní obžalovaní zůstali bezúhonnými osobami,“ podotkl soudce.

Už dříve odešli od soudu s nepravomocnými rozsudky, a to sice v případě Jany Nečasové s dvouletým podmíněným trestem a také pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Co se týče zpravodajců, Milana Kovandy, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka, ti už dříve dostali podmínky od osmnácti do dvaceti měsíců a soud jim také na pět let zakázal působit ve zpravodajských službách a také v bezpečnostních sborech. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Luxusní kabelky a drahé kožichy za informace lobbistovi Rittigovi

Nečasová ale figuruje i v dalších dvou kauzách. Společně s lobbistou Ivo Rittigem čelí obžalobě v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS). Městský soud v Praze původně Nečasovou, Rittiga a právníka Davida Michala potrestal podmínkami, rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze. Kvůli rozhodnutí odvolacího senátu podal stížnost tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), Nejvyšší soud ji zamítl.

Obžaloba v této kauze tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dozvěděl od bývalé šéfky premiérova kabinetu Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál.

Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Jako odměnu měla Nečasová získávat drahé kabelky a luxusní kožichy. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

Soudní spor zkomplikovalo to, že soudce Petr Novák, který případ řešil, na konci roku 2018 kvůli překročení věku 70 let skončil v soudcovské funkci. Od ledna ale pracuje pro advokáta Eduarda Brunu, který Janu Nečasovou před soudem v této kauze zastupuje.

Ve třetím případu, v němž figuruje Nečasová i se svým mužem, expremiérem Petrem Nečasem, soud řeší údajnou politickou korupci. Někdejší vysoká úřednice je v tomto případě souzena kvůli takzvaným trafikám pro poslance ODS. Případ řeší u Obvodního soudu pro Prahu 1 soudkyně Helena Králová. Ta původně řešila i zneužití vojenské tajné služby.