Policie nenašla vandaly, kteří na Silvestra poničili výstavu fotografií u Národního divadla. Případ proto odložila

Policii se nepodařilo najít skupinu vandalů, kteří během silvestrovské noci zničili výstavu fotografií stoletých Čechů a Slováků. Policisté se proto rozhodli případ odložit. ČT to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Samotná výstava pokračuje dál. Poničené fotografie tvůrci projektu opravili a expozice je aktuálně k vidění v Mladé Boleslavi.

„Případ poničení výstavy byl odložen, protože se nepodařilo vypátrat konkrétního pachatele, aby mohlo být zahájeno trestní stíhání,“ řekl ČT mluvčí krajského policejního ředitelství v Praze Jan Daněk.

Při pátrání po výtržnících nepomohly policistům ani záběry z kamer. „Žádný ze záznamů tváře pachatelů neodhalil. Pouze na jednom kamerovém záznamu je v odrazu od skleněné výlohy vidět, jak dva panely padají k zemi,“ uvedl policejní mluvčí Daněk. Policie také v lednu žádala o pomoc veřejnost. Ani to ale k vypátrání pachatelů nevedlo.

Vandalové poničili o silvestrovské noci šest panelů, které byly součástí výstavy „Narozeni 1918 – Tváře století“. Škoda byla vyčíslena na 70 tisíc korun. Výstava byla umístěna na náměstí Václava Havla u Národního divadla od poloviny prosince 2018 do poloviny ledna. Tvoří ji portréty 28 žijících osobností narozených v roce vzniku Československa.

„Výstavu se naštěstí podařilo v rekordním čase obnovit,“ stojí na webových stránkách projektu. Od února jsou fotografie k vidění v Mladé Boleslavi, kde budou až do června umístěny v prostoru parku kliniky Dr. Pírka.