Vandalové zničili výstavu fotek stoletých. „Nemají úctu ke stáří a respekt k historii,“ říká autor

Události: Zničená výstava (zdroj: ČT24)

Vandalové na Silvestra zdemolovali venkovní výstavu fotografií stoletých Čechů a Slováků v centru Prahy. Skupina mladých lidí zničila třetinu panelů a další posprejovala. Škoda činí asi 70 tisíc korun a událostí se zabývá policie. Výstava Narozeni 1918 – Tváře století je na náměstí Václava Havla u Národního divadla od 19. prosince. Trvat by měla do 13. ledna.

Skupina lidí poškodila panely s portréty stoletých po silvestrovské půlnoci. „Přibližně třetina panelů byla zcela zničena, další posprejovány,“ sdělil autor projektu Narozeni 1918 Pavel Chalupa. „Vandalové ukázali, že úcta ke stáří a respekt k historii našeho státu jsou pro ně neznámé pojmy,“ doplnil.

„Do toho museli několikrát bouchnout, než se to rozbilo. Tady na tom panelu je dokonce vidět, že tady byla asi odbouchnutá střela,“ popsal škody Chalupa. Chybí například portrét Bohdany Švarcové. „Já jsem vzala kamarádku s vnukem, aby se na to podívali, a najednou to tady není a je to rozmlácené. Je to trestuhodné,“ rozhořčila se dcera paní Švarcové Ivana Janečková.

Policie má k dispozici svědectví i záznamy z kamer. Jenže ty zabíraly jen část výstavní plochy, a není jasně vidět, kdo panely ničil. Divadlo proto nechce záběry zveřejnit do té doby, než je vyhodnotí policie. „Tady seděla skupina asi třiceti nebo pětadvaceti lidí. Váleli se v rozbitých panelech, přeskakovali rámy. Nechápeme ten útok, tady jsou fotografie starých lidí, není to nic provokativního,“ popsal zaznamenaný vandalismus Chalupa.

„Snažíme se ve spolupráci s partnery uvést výstavu co nejrychleji do původního stavu,“ uvedl Chalupa. Podle něj bude kompletně obnovena do pátku 4. ledna.

Bezplatně přístupná expozice je složena z portrétů 28 žijících osobností, narozených v roce vzniku samostatného Československa, od fotografky Martiny Storek a krátkých příběhů fotografovaných. Je součástí většího projektu, který zahrnuje další výstavy, filmové dokumenty či knihy. Na projektu jeho autoři pracovali podle Chalupy čtyři roky.