Z Prahy ráno nevyjela část vlaků. Porucha trakčního vedení zbrzdila dopravu i odpoledne

Porucha trakčního vedení na odstavném nádraží v pražské Michli komplikovala v pátek dopravu na železnici. Ráno nemohlo být z Prahy vypraveno několik souprav příměstské dopravy. Zrušeny byly spoje do Kolína, Berouna či Kralup nad Vltavou. Odpoledne způsobila další problémy na železnici jiná porucha trakčního vedení - na Hlavním a Masarykově nádraží.

„Došlo k poškození trakčního vedení v rámci odstavného nádraží jih, kde jsou přes noc vlakové soupravy. Nad částí kolejí tak není elektrický proud, proto jsme ráno měli problémy s vystavením vlaků,“ sdělil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Někde, například mezi Berounem a Prahou nebo Prahou a Kralupy nad Vltavou, podle něj mohli cestující zaznamenat ráno zpoždění, případně odřeknutí konkrétního spoje. „Ale intervaly mezi spoji jsou krátké a doprava byla všude zachována,“ uvedl.

Dopad na provoz proto podle něj nebyl fatální. V dálkové dopravě bylo kvůli poruše časně ráno zpožděno několik spojů.

Ráno kvůli námraze na trolejovém vedení odřekly České dráhy také osobní vlak na trase z Českého Brodu do Prahy.

Potíže nastaly i odpoledne

Odpoledne měly problémy osobní vlaky i rychlíky na Hlavním a Masarykově nádraží v centru hlavního města. „Provoz v uzlu Praha hlavní nádraží a Praha Masarykovo nádraží je pro elektrickou trakci značně omezen,“ informoval na svém webu Ropid, organizátor dopravy v Praze a okolí. Podle Českých drah byly některé vlaky, které na tyto stanice přijíždějí nebo z nich odjíždějí, opožděny o zhruba dvacet minut. Část příměstských linek vyjela ze Smíchova.

Provoz se začal vracet do normálu až před osmou hodinou večer. I pak ale ještě nabíraly některé vlaky zpoždění pět až deset minut.