Každou hodinu připadnou tři centimetry. V Čechách bude v neděli hustě sněžit, na Moravě hrozí povodně

Předpověď počasí 1. února (zdroj: ČT24)

V neděli bude v Čechách velmi vydatně sněžit. Meteorologové vydali výstrahu, podle které může napadnout dvacet centimetrů nového sněhu a během dne bude v části Čech včetně Prahy padat tolik sněhu, že se každou hodinu zvýší pokrývka o tři centimetry. Hrozí tak zejména problémy na silnicích, může vzniknout i kalamitní situace.

Ani na pondělní sněžení, které ochromilo jih a východ Moravy, neupozorňovali meteorologové tak důrazně jako na to, které má přijít v neděli. Od 6 do 18 hodin budou padat až tři centimetry za hodinu.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Liberecký kraj a východní část Ústeckého kraje – zhruba po krajské město. Méně důrazné varování pak platí pro zbytek Ústeckého kraje, Karlovarský kraj a horské oblasti Královéhradeckého kraje. Na Klatovsku pak platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí kvůli velkému množství nového sněhu – připadne celkem až 25 centimetrů, jinde v Čechách 5 až 20 centimetrů.

Český hydrometeorologický ústav ve výstraze upřesnil, že by se na pozoru měli mít hlavně ti, kdo pojedou autem, neměli by zapomenout na zimní výbavu. „Doporučuje se vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky, přizpůsobit tomu rychlost jízdy,“ uvedli meteorologové. Pokud bude sníh mokrý, může také kácet stromy. Ty mohou jednak představovat další překážku pro řidiče, ale také poškodit elektrické vedení.

Že bude v neděli v Čechách hustě sněžit, se zdá takřka jako neuvěřitelná zpráva na Moravě a ve Slezsku, kde v sobotu zavládlo místy až jarní počasí – v Ostravě-Mošnově teplota vzduchu v poledne dosáhla 14,3 stupně Celsia. V Ostravě přitom padl teplotní rekord pro 2. únor. Při cestě na západ se ale postupně ochlazuje, v Praze je jen kolem čtyř stupňů, v Karlových Varech sotva nad nulou. Podobné to bude i v neděli, i když se ochladí. Předpověď pro Moravu a Slezsko očekává nejvyšší teploty mezi 4 a 9 stupni, v Čechách mezi minus 1 a plus 3 stupni Celsia.

Srážky ale na Moravu a do Slezska také přijdou, budou však dešťové. Pršet má hlavně v Jeseníkách, kde spadne až 40 milimetrů za 24 hodin, a na Českomoravské vrchovině. Pod horami proto hrozí povodně. Až na druhý stupeň povodňové aktivity mohou ojediněle vystoupit hladiny řek v povodí Svratky a Jihlavy. Přítoky horní Sázavy, Moravy a také Dyje mohou dosáhnout prvního stupně.

Noc z neděle na pondělí ale bude již chladnější i na Moravě. Bude proto navíc platit i výstraha na náledí.

Vítr na Moravě shazoval stromy, na Chrudimsku poškodil kulturní dům

Sobotní oteplení přinesl na Moravu a do Slezska silný vítr, foukalo také v části východních Čech. Hasiči uklízeli hlavně popadané stromy, které padaly na silnice, a také elektrické vedení a několik uvolněných střešních krytin. V pohotovosti byli také energetici, větší výpadky však nehlásí.

Moravskoslezští hasiči vyjížděli od pátečních 21 hodin do sobotních 6:30 na 27 míst, ve Zlínském kraji museli do terénu třináctkrát. „Události se dosud obešly bez zranění i větších škod,“ ujistil mluvčí hasičského sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Hasiči u padlého stromu
Zdroj: HZS Zlínský kraj

V Pardubickém kraji však vítr poškodil střechu kulturního domu ve Zhoři. „Na přístavku, kde byla rovná plechová střecha, vítr utrhl asi 100 metrů čtverečních krytiny, prakticky celou střechu,“ uvedl Pavel Bezděk, starosta Skutče, pod kterou Zhoř patří. Podle něj město chtělo na objektu měnit okna, nyní bude muset být oprava rozsáhlejší.

Vítr měl podle očekávání meteorologů v nárazech místy dosahovat rychlosti až kolem 90 km/h a v Jeseníkách a Beskydech 110 km/h. To se naplnilo, na beskydské Lysé hoře měl nejprudší náraz rychlost 122 km/h a stejně silně zaválo i na jesenickém Šeráku. Ještě k sobotní desáté hodině zaznamenali na Lysé hoře náraz o rychlosti 119 km/h, po poledni pak 108 km/h a stálá rychlost větru přesahovala 70 km/h. 

Nejsilnější nárazy větru
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V dalším týdnu již má být počasí klidnější. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu nebo lehce nad nulou, v noci má mrznout. Ve druhé polovině týdne by mohlo pršet či sněžit, ale ne tak výrazně jako v neděli.