Česko je na prahu epidemie respiračních nemocí. Šíří se i vážné případy chřipky

Události: Česko na prahu epidemie (zdroj: ČT24)

Pacientů s respiračními infekcemi, mezi než patří i chřipka, proti minulému týdnu v Česku přibylo o čtvrtinu. Nemocných je 1447 na sto tisíc obyvatel. Celoplošná epidemie zatím vyhlášena nebyla, už minulý týden ale Státní zdravotní ústav situaci hodnotil jako nastupující epidemii. Vyhlašuje se při 1500 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Epidemie může nastat v řádu dnů až dvou týdnů, řekla v ČT Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu s tím, že dynamiku šíření nemocí je těžké přesně předvídat. Situace se podle ní nevymyká předpokladům epidemiologů a stavu jinde v Evropě.

„Vzhledem k nárůstu nových závažných případů chřipky doporučujeme vyhýbat se místům s velkou kumulací lidí. Samozřejmostí je zakrývání si úst při kýchání či kašli kapesníkem, pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem, mytí rukou dezinfekčními gely, zvláště po návštěvě supermarketu či jízdě v MHD,“ vyzvala hygienička Helena Šebáková.

Podle ní roli hraje také životospráva, lidé by tak měli mít dostatečné množství vitamínů, pomáhá i otužování a snížení stresu.

Možné komplikace spojené s chřipkou
Zdroj: ČT24

Nejvíc stonají děti

V Jihomoravském kraji epidemie už začala. „Nyní máme 1753 nemocných na sto tisíc obyvatel. Jsou to ale akutní respirační nemoci. Není tam výrazný vzestup chřipky, která je jen v šedesáti případech na tento počet obyvatel,“ objasnila Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje a dodala: „Nemocní jsou nejvíc lidé do 24 let, hlavně se to týká předškolních dětí a školáků.“

Podobná situace je i ve Zlínském kraji. Nejvyšší nemocnost je tam u dětí do pěti let. Konkrétně chřipka zuří hlavně na Valašskokloboucku a Vsetínsku. „Dominujícím patogenem je chřipka A/H1/N1,“ informovala ředitelka protiepidemického odboru zlínské krajské hygienické stanice Jana Hošková.

V Moravskoslezském kraji v tomto týdnu vzrostl počet nakažených respiračními infekcemi o 31 procent na 1629 ze sta tisíc lidí. „Ve srovnání s minulým kalendářním týdnem je nadále nejvyšší nemocnost v okrese Opava,“ sdělila krajská hygienička Helena Šebáková. Právě na Opavsku hygienici v minulém týdnu zaznamenali čtyři závažné případy chřipky.

Vývoj míry nemocnosti respiračními chorobami
Zdroj: ČT24

Libereckém kraji postihla respirační onemocnění 1460 z každého sta tisíc obyvatel, což je o 26,9 procenta více než před týdnem. „Stále jsme pod epidemickým prahem,“ komentovala poměry krajská mluvčí hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Z okresů v kraji je nejvyšší nemocnost na Liberecku, jen o málo nižší je na Jablonecku a Semilsku. Výrazně lépe je na tom Českolipsko.

Podobně jsou na tom střední Čechy, kde je však více případů chřipky. Ve srovnání s předchozím týdnem tam nemocných přibylo o téměř 240 procent. Nejvyšší nemocnost je zaznamenána ve věkové skupině dětí do pěti let. „Od začátku chřipkové sezony evidujeme dvanáct závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou, z toho dvakrát s úmrtím,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Kvůli vysoké nemocnosti byla uzavřena mateřská škola Bubeničky a základní škola Černuc na Kladensku.

V jižních Čechách stoná 1389 lidí ze sta tisíc. Nejvyšší vzestup nemocných hygienici zaregistrovali u lidí ve věku 25 až 59 let a mezi dětmi do pěti let, prozradila Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Laboratorně je prokazována u hospitalizovaných i ambulantních pacientů chřipka typu A.

„Z Táborska je hlášen první letošní případ závažného průběhu chřipky u hospitalizované ženy ve věku 27 let. Jedná se o pacientku neočkovanou proti chřipce, která onemocněla oboustranným zánětem plic s respiračním selháním,“ uvedla Luňáčková. Dodala, že hygienici předpokládají v následujících týdnech další nárůst nemocnosti. Podle okresů nejvíce stůňou lidé na Českokrumlovsku, naopak nejmenší výskyt chřipkových onemocnění je na Strakonicku.

O něco lepší je situace v Královéhradeckém kraji, kde míra nemocnosti dosahuje 1118 na sto tisíc lidí. Nejvyšší nemocnost byla na Jičínsku a Trutnovsku, naopak nejméně nemocných bylo nahlášeno z Královéhradecka. V kraji se zatím objevilo šest případů klinicky závažného onemocnění chřipkou.

Ještě lépe je v Karlovarském kraji, kde hygienici evidují 815 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší relativní nemocnost akutními respiračními infekcemi je v okrese Cheb, nejnižší naopak v okrese Karlovy Vary. Celkem v letošní sezoně hlásili lékaři v kraji chřipku v šesti případech, u tří mužů a tří žen.

Češi se očkují málo

V Evropě hlásí epidemii chřipky šestnáct zemí, za týden přibylo dalších šest. Kromě všech skandinávských zemí je mezi nimi kompletní jižní a jihozápadní pobřeží kontinentu, Slovinsko a pobaltské země.

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Proti nemoci je dostupné očkování, které lékaři doporučují na podzim zejména seniorům a chronickým pacientům. Odborníci očkovací vakcínu pro následující sezonu sestavují podle odhadů, jaké typy viru budou v sezoně kolovat. Očkovat proti chřipce se v Česku nechává každoročně jen asi pět až deset procent dospělých a pět procent dětí, což je jeden z nejmenších podílů v Evropě.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. „Protože se chřipka přenáší při kašli, kýchání a smrkání, je dobré omezit pobyt v prostorách s velkou koncentrací lidí, jako jsou MHD a obchodní centra. Není vhodné sdílení nápojů a příborů nebo předávání mobilních telefonů. Samozřejmostí musí být časté a důkladné mytí rukou,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs.