Palachův čin ve světě vyvolal ohlas. Jeho jméno nese ulice v Rennes nebo náměstí v Římě

Jméno Jana Palacha nesou v Česku desítky ulic a památníků. Známý je ale i daleko za hranicemi. Českého studenta filozofie, který se na protest proti okupaci země a pasivitě většiny národa v roce 1969 upálil, připomíná druhý nejstarší rockový klub Chorvatska nebo nákupní středisko na Mauriciu.

Přístavní město Rijeka na severu Chorvatska na první pohled nemá mnoho společného s Janem Palachem. Přímo v centru přitom stojí druhý nejstarší rockový klub země: Omladinski Kulturni Centar Palach. Právě ten vznikl v roce 1969 a jeho tehdejší zakladatelé ho pojmenovali po českém studentovi, který se na protest proti okupaci Československa upálil.

„Tehdejší Jugoslávie i Rumunsko měly obavy, jestli se Rusko nerozhodne postupovat v těch agresích dál. Jejich orientace byla samostatná, nebyl to komunismus, který by se orientoval na Moskvu. Vnímali Československo jako oběť Moskvy a vyjadřovali mu podporu. Palach s tím byl spojován,“ vysvětlil historik Petr Blažek.

Jméno Palacha nese i autobusové nádraží na Mauriciu

Jméno Jana Palacha je k vidění i ve vzdálenějších zemích, například na ostrově Mauricius. České turisty může ve městě Curepipe překvapit autobusové nádraží Jan Palach Sud a nedaleké nákupní středisko se stejným jménem.

Palachův čin si získal pozornost veřejnosti zejména v Itálii a Francii. Po Palachově ulici se lidé mohou projít ve francouzském Angers, Nantes, Rennes, Remeši nebo v Gignas-la-Nerthe kousek za Marseille. „Protest měl v zahraničí ohlas. Dá se říct, že nejvýraznější památku zanechal v Itálii, kde byl v roce 1970 v Římě odhalen první památník,“ přiblížil historik Petr Blažek.

„Ty ohlasy byly velké i proto, že se v Itálii, ve Vatikánu vyslovil papež Pavel VI. k činu Jana Palacha a vyjádřil úctu k odvaze a oběti mladého člověka, byť v tom prohlášení nemohl souhlasit s tou formou,“ přiblížil původ Palachovy popularity v Itálii Blažek.

Italové pojmenovali po Palachovi náměstí v Římě, Medesanu nebo studentskou halu v Benátkách. Ubytování v hostelu Jana Palacha pak najdou turisté na benátském ostrově Giudecca.

Poctu studentovi filozofie Univerzity Karlovy vyjádřily i další evropské státy. Palachova ulice je k vidění v Polsku, Nizozemsku, Německu, Bulharsku nebo Velké Británii. Pomník Jana Palacha pak nechaly radnice vystavět v Londýně, Lucemburku, švýcarském Vevey nebo Bruselu.

V Česku kamenné pomníky i mosty

Ulice Jana Palacha, J. Palacha nebo Palachova ulice. V Česku je podle Českého úřadu zeměměřického a katastrálního téměř 30 ulic, které nesou studentovo jméno.

Radnice v Praze a Olomouci pojmenovaly po Palachovi náměstí, Karlovy Vary nábřeží a Strakonice s Dvorem Králové nad Labem most. Svitavy mají park Jana Palacha.

Vedení obce Všetaty, odkud Palach pocházel, letos plánuje udělat z jeho rodného domu památník. Už teď je v obci k vidění busta i pamětní deska.

Na vzpomínková místa mohou lidé narazit i v přírodě. Na beskydském hřebenu Smrk (1276 metrů nad mořem) poblíž obce Ostravice vznikl v 60. letech kamenný pomníček Jana Palacha. Dostat se k němu bylo poměrně obtížné, i proto se u něj scházel místní beskydský disent. O kus dál pak vytvořili odpůrci režimu i pomník britského hudebníka Johna Lennona. Podobný pomník z kamenů vytvořili lidé v den smrtí Jana Palacha poblíž Malé Kyšice na Vysokém vrchu (486 metrů nad mořem). Na vrcholku kamení je pak upevněný dřevěný kříž.