Pětadvacetiletý Slovák obžalovaný z přípravy teroristického útoku zůstane ve vazbě

Pražský městský soud ponechal ve vazbě Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. Existují totiž obavy, že by se mohl skrývat před spravedlností nebo pokračovat v trestné činnosti. Výsledek neveřejného zasedání sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. Kriminalisté nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého Slováka chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa.

„Městský soud v Praze rozhodoval o dalším trvání vazby pro pana obviněného a dospěl k závěru, že je potřeba pana obviněného ve vazbě ponechat,“ řekla novinářům Puci. Soud podle mluvčí zároveň stanovil termíny hlavního líčení, které začne koncem ledna.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně Islámského státu a Kavkazského emirátu. Muži, který žije dlouhodobě v Praze, hrozí pět až 15 let vězení. Ve vazbě, na kterou si neúspěšně stěžoval i u Ústavního soudu, je od konce roku 2017.

Kobulnický podle státního zástupce Martina Bílého proti čtvrtečnímu rozhodnutí soudu podal stížnost. Bude se jí zabývat Vrchní soud v Praze. „Co se týče rozhodnutí soudu, tak já s ním souhlasím a vzdal jsem se práva stížnosti,“ doplnil žalobce. Obhájce Kobulnického Radomír Pivoda se dnes k případu vyjádřit nemohl. „Bohužel nemám od klienta zmocnění k tomu, abych vám podal jakékoliv vyjádření,“ vysvětlil novinářům právník.

Z usnesení Ústavního soudu vyplývá, že muž konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus.

Doma měl údajně chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu i videa s návodem, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tvrdí, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku. Jeho vysvětlení však policisté považují za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.