Zdravotnictví 2019: Zaostřeno na padělky léků, levnější zdravotní pomůcky, pro vakcínu do lékárny

Události: Změny ve zdravotnictví v roce 2019 (zdroj: ČT24)

České zdravotnictví čeká v příštím roce řada změn. Většina z nich se projeví postupně. Kvůli padělkům budou od února všechny léky důkladněji kontrolované, od prosince pak pacienti ušetří na zdravotnických prostředcích, jako jsou invalidní vozíky, naslouchadla nebo pomůcky pro diabetiky. Ne vše se stihlo připravit podle plánu. Dořešit se musí například podmínky, za nichž budou moci zdravotníci nahlížet do seznamu léků, které pacienti užívají.

Na změny v příštím roce se těší praktický lékař Norbert Král. Slibuje si, že jeho ordinace bude v budoucnu samostatnější. „Budu moci pro pacienty nabídnout větší servis a komfort, například pro některé léky nebudu muset posílat na jiná pracoviště,“ vysvětlil.

Už od praktika by nově pacienti měli odcházet s receptem na epileptika, antirevmatika, léky na osteoporózu nebo některá kožní onemocnění. „Praktičtí lékaři budou mít některé nové výkony, zejména je to péče o pacienty s onkologickou diagnózou. Změny jsou v kolorektálním screeningu,“ doplnil předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Lékaři naopak kritizují, že v budoucnu nebudou moci mít při ruce vakcíny, které nehradí pojišťovna, tedy například proti chřipce či klíšťové encefalitidě. Pacienti by si je museli sami vyzvednout v lékárně. Na poslední schůzi před Vánocemi se proti změně postavili poslanci a odhlasovali výjimku.

Podle ministra zdravotnictví ale není možná. „Návrh je zkrátka v rozporu s evropským nařízením,“ tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Naše ministerstvo zdravotnictví včas nevyjednalo výjimku,“ oponuje expertka KSČM na zdravotnictví Soňa Marková. O věci bude ještě diskutovat Senát.

500 milionů za kontrolu kódů

Změny v únoru nastanou také v lékárnách. Každé balení medikamentů bude muset lékárník ověřit v evropském úložišti. Pokud stejný kód, jaký je uveden na krabičce, v databázi nenajde, lék jako možný padělek nesmí vydat.

„Odhad více nákladů pro lékárny je 500 milionů korun. Jsou to ohromné peníze, které samozřejmě požadujeme po ministerstvu zdravotnictví,“ sdělil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Je to tak trochu kanon na komára, protože v prostředí České republiky zatím není výskyt padělků,“ podpořil Chudobu místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák (Piráti).

Kdo bude mít přístup k záznamům?

I recept se změní – k tomu elektronickému přibude lékový záznam. Pořád ale nepanuje shoda na tom, kdo k němu bude mít přístup. Ministerstvo zdravotnictví zatím počítá s tím, že by každý pacient automaticky souhlasil s nahlížením do seznamu léků. S tím však nesouhlasí opozice.

„Pacient musí dát souhlas vědomě a dopředu,“ míní místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). „Na druhé straně, pokud bychom přistoupili pouze na selektivní souhlas, tak lze očekávat, že míra využitelnosti bude velmi malá,“ uvědomuje si jeho kolega z výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Nová centra duševního zdraví

Taky příští rok bude resort zdravotnictví podporovat vznik ordinací v oblastech, kde chybí. Stále víc pacientů má totiž problém sehnat ošetřujícího lékaře. V případě praktiků stát letos finančně pomohl ke vzniku čtrnácti nových ordinací, na vybavení a mzdu sestry poslal přes 4 a půl milionu korun. S podobnou sumou se počítá i pro příští rok.

Podobný program od letošního května funguje i pro zubaře. Téměř jedenáctimilionovou dotaci si rozdělilo zatím devět stomatologů. Pro další zhruba stovku jsou peníze ještě k dispozici.

Další podporovanou oblastí je péče o pacienty s psychiatrickou diagnózou na speciálních pracovištích. Letos díky evropským penězům vzniklo prvních pět center duševního zdraví, mezi která se během tří let rozdělí 75 milionů. Dalších šestnáct má vzniknout příští rok, náklady se odhadují na čtvrt miliardy korun.