Lékaři budou mít po ruce jen ty vakcíny, které hradí pojišťovny. Pro ostatní pošlou pacienty do lékárny

Události: Už jenom tři měsíce mohou lékaři pacientům vydávat některé očkovací látky (zdroj: ČT24)

Jedině v lékárnách budou od února příštího roku k dispozici vakcíny nehrazené pojišťovnou. Končí tedy doba, kdy bylo možné přijít k doktorovi bez ní, protože měl očkovací látku v ordinaci. Změnu přináší směrnice zaměřená proti padělkům, která mění systém vydávání léčiv v celé Evropě. Lékaři se však obávají, že to část lidí od očkování odradí.

Vakcínu přímo u lékaře dostanou od února pouze ti, kdo mají očkování hrazené pojišťovnou. Nic se tedy nezmění při očkování kojenců, ale třeba vakcínu proti chřipce dostanou přímo v ordinaci pouze někteří – pojišťovna očkování hradí ohroženým skupinám, jako jsou senioři nad 65 let nebo chronicky nemocní lidé.

Ostatní nejenže budou za očkování platit, ale také pro ně bude očkování složitější časově. Nejprve budou muset zajít k lékaři, který pacientovi vydá recept – a ten si pro vakcínu zajde do lékárny. Očkovací látku tam zaplatí a vrátí se do ordinace, kde ho lékař oočkuje. Pouze ten totiž smí vakcínu aplikovat.

Lékaři již mají jasnou představu, jaké nepříjemnosti je kvůli novince čekají třeba při zmíněném očkování proti chřipce. „Pánovi je 65 a dva měsíce, manželce je 64 a osm měsíců. Pána odočkujeme a paní řekneme, že ji očkovat nebudeme, protože jí nesmíme vydat vakcínu z naší lednice,“ nastínila praktická lékařka Ethel Ludvíková.

Nebude přitom možné udělat to tak, že si člověk zajde pro recept, vyzvedne vakcínu, a až bude mít čas, zastaví se s ní někdy u lékaře. Ti totiž nebudou ochotni použít látku, u které nebudou mít jistostu, že pacientovi cestou nezmrzla nebo se nepřehřála.

Lékárny v tom problém nevidí. „Pacient se s námi může domluvit, že mu tady vakcínu na e-recept necháme a vyzvedne si ji ráno těsně před tím, než půjde k lékaři,“ doporučila Hana Chudobová z pražské lékárny Ve Spálené.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové by ostatně právě lékárníci měli zajistit, že si pacient nebude nosit vakcínu delší dobu v tašce. „Je role lékárníka, který vakcínu vydává, aby pacienta poučil, že to vyžaduje speciální skladovací podmínky,“ zdůraznila.

Nové pravidlo pro očkování nevzniklo na Ministerstvu zdravotnictví ani ve Sněmovně, přišlo do Česka z Bruselu. Od února sice bude platit, ministerstvo ale ze změny není nadšené.

„Z praktického hlediska se nám to vůbec nelíbí. Může dojít jak k narušení chladového řetězce, tak k neochotě lékařů dobrovolné vakcíny takto vypisovat,“ míní náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který je zároveň předsedou České vakcinologické společnosti. 

České ministerstvo však nenavrhlo žádnou změnu k evropské směrnici, která novou úpravu zavádí. Má chránit před padělky ve zdravotnictví, lékárníci budou muset při vydávání přípravku načíst zvláštní kód na krabičce a srovnat ho s údaji v celoevropském úložišti.

V Česku ovšem podle odborníků není problém s falešnými léky v lékárnách, ale na internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 milionů až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu nebo čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc.