Bradáčová kritizuje žalobce z kauzy Čapí hnízdo: Nebyl dost aktivní, zjednali jsme nápravu

Městský státní zástupce Jaroslav Šaroch, jenž dohlíží na kauzu údajného dotačního podvodu na středočeské farmě Čapí hnízdo, nepostupoval dostatečně důrazně a efektivně. Uvedla to šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová a dodala, že státní zastupitelství už přijalo opatření, aby byl aktivnější.

Podle Bradáčové žalobce Šaroch nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně. Shodlo se na tom podle ní jak pražské vrchní státní zastupitelství, tak i vedení Šarochova domovského městského státního zastupitelství.

Mluvčí městských žalobců Aleš Cimbala potom potvrdil, že Šaroch nově musí pravidelně podávat zprávy o stavu řízení. „V rámci vnitřního dohledu nebylo zjištěno, že by bylo vyšetřování stiženo vadami, které by jej do budoucna zatěžovaly, nebo průběh vyšetřování zpochybňovaly,“ podotkl Cimbala.

I Šaroch zadal prověrku – policejního tempa

V kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) i někteří členové jeho rodiny včetně syna Andreje Babiše mladšího. Interní kontrolu iniciovala Bradáčová v říjnu – ještě před vypuknutím aféry kolem údajného zavlečení Babiše juniora na Krym.

Nešlo přitom o první revizi případu; vrchní státní zastupitelství se kauzou Čapí hnízdo zabývalo v rámci dohledu už loni. Tehdy Bradáčová označila délku vyšetřování za „jen hraničně akceptovatelnou“, za práci podřízeného městského zastupitelství se ale postavila. 

Městské zastupitelství prodloužilo termín pro vyšetřování kauzy do konce letošního roku, v minulosti ale připustilo, že ani to nebude stačit. Právě kvůli prodloužení zahájil sám dozorující státní zástupce Šaroch prověrky práce policistů, kteří mají vyšetřování případu na starosti.