Belgický premiér zpochybnil setrvání visegrádských zemí v schengenu, nejsou podle něj solidární

Podle belgického premiéra Charlese Michela by měla Evropská unie otevřít otázku dalšího setrvání visegrádských zemí v schengenském prostoru. Řekl to na závěr summitu EU. Čtveřici států včetně Česka kritizoval za to, že podle něj neprojevily solidaritu v migrační krizi. Otázka uprchlíků byla jedním z tématů summitu, státy čelící hlavní vlně znovu vyzvaly k pomoci od dalších zemí. Český premiér Andrej Babiš Michelova slova odmítl.

„Tím, že tvrdohlavě, opakovaně, systematicky odmítají prokázat aspoň minimální solidaritu, otevírají automaticky politickou debatu o schengenském prostoru. Otevírají otázku jejich vlastního setrvání v schengenském prostoru,“ řekl Charles Michel na adresu visegrádských zemí. Dodal, že cítí stále větší podporu svého postoje od dalších státníků.

Belgický premiér si myslí, že pokud politici „zneužívají migraci kvůli volbám“, Evropskou unii tak oslabují. „Budeme ji prezentovat jako neschopnou navrhnout řešení hlavních výzev,“ uvedl. Státy z východní části EU podle něj považují Unii za „bankomat, ze kterého mohou dostávat podporu na svůj hospodářský rozvoj“, přičemž v otázce migrace odmítají princip solidarity.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) označil Michelovo vystoupení za „velice netradiční“ a jeho slova odmítl. „Vyhrožování schengenem je nesmyslné, zásadně to odmítáme. Je to návrh, který ani není realizovatelný,“ míní.

Zároveň Babiš znovu upozornil na nutnost pomáhat hlavně v zemích, odkud uprchlíci přicházejí – tedy na Blízkém východě nebo v severní Africe. Upozornil, že se členské státy EU mimo jiné neshodují na reformě azylového systému ani na budoucí podobě Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (FRONTEX).