Bez srkaček a vylovovacích háků. Rybáři se musí připravit na nová omezení

Události: Nová pravidla pro rybáře (zdroj: ČT24)

Sportovním rybářům pomalu končí sezona. V té další si budou muset zvyknout na několik novinek, které přináší aktualizovaný rybářský řád. Nejdůležitější změna se týká okouna říčního, jehož populace klesá. Poprvé v historii dostal takzvanou lovnou míru.

V roce 2019 si rybáři budou moci od vody odnést už jen okouny větší než 15 centimetrů. Důvodem je, že jich ubývá. „Byť se je snažíme vysazovat v co největším množství, tak ochrana je samozřejmě namístě,“ říká mluvčí Českého rybářského svazu Tomáš Kočica. Chytat je navíc budou moci až od 15. června. Toto omezení platí už od loňska.

Od ledna nebudou smět rybáři používat jednu z oblíbených rybolovných technik, takzvané srkačky. To jsou krmítka s pevně přivázanými háčky. „Když se to utrhne, třeba kmenový vlasec, tak potom tam kapr jezdí se zátěží v tlamce,“ popisuje jejich riziko rybář Pavel Vrána.

Srkačky
Zdroj: ČT24

Zakázáno bude i používání vylovovacího háku. Mezi povinnou výbavu při lovu naopak přibude k vyprošťovači háčků a metru podběrák. Změny se dotknou i rybářů, kteří s oblibou chytají na mušky. Od 1. ledna do 15. června nebudou smět na mimopstruhových vodách používat přívlačové pruty.