„Z písmen se stávají čtverečky.“ Elektronizace insolvencí má ukončit problémy při kopírování textu

Události: Elektronizace insolvencí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo výběrové řízení na první fázi spuštění elektronických soudních spisů. Má se týkat insolvenčních správců, kteří musí přepisovat dokumenty mezi jednotlivými systémy i mezi papíry a monitory místo toho, aby je jednoduše zkopírovali. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) doufá, že hotovo bude v roce 2021. Pak by snad mohly tuny papíru ze soudnictví začít mizet úplně a celý systém by se mohl postupně elektronizovat.

On-line insolvenční rejstřík funguje už deset let. Věřitelé mají také už rok povinnost komunikovat se soudem elektronicky. Jenže práci to moc neulehčuje. Formuláře sice obsahují elektronicky čitelné QR kódy, v systémech pro insolvenční správce ale nefungují.

„Máme pracoviště opatřena dvěma monitory. Na jednom otevíráme přihlášku pohledávky z insolvenčního rejstříku a naši pracovníci musí údaje otrocky opisovat,“ vysvětluje insolvenční správce Petr Veselý. Při zkopírování se totiž text rozsype. „Z písmen se stanou čtverečky,“ líčí Veselý.

Rozbitý text po zkopírování do systému insolvenčního správce
Zdroj: ČT24

Jeho stesky potvrzuje i předseda Rady expertů Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský: „Velmi by nám pomohlo, kdybychom si mohli z elektronických formulářů, na kterých věřitelé přihlašují pohledávky, stáhnout data a nemuseli je opětovně zpracovávat. Dnes to systém neumožňuje.“

Zbytečná práce provází proces i dál. Insolvenční správci musí soudům posílat digitálně vyplněné formuláře, většina dlužníků ale nemá elektronický podpis. Soudy proto často vyžadují formuláře ještě jednou vytištěné, ručně podepsané a následně naskenované.

Elektronizaci justice vyhlašují jako svou prioritu všichni poslední ministři. „Aktuálně vybíráme dodavatele. Předpokládáme, že ke spuštění by mohlo dojít v roce 2021. Další části potom budou následovat,“ slibuje ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Skončit by tak mohlo převážení papírových trestních spisů mezi státními zastupitelstvími, jednotlivými soudy nebo třeba znalci. Místo dodávek se štosy papíru by spisy měly létat elektronicky. Do spisu by také mohli vzdáleně nahlížet i obvinění a jejich obhájci. Od září takto funguje aspoň on-line přístup do spisů Ústavního soudu.