Ústavní soud zpřístupnil advokátům spisy na dálku. Nahlížet mohou pomocí internetové aplikace

Ústavní soud umožnil advokátům přes internet nahlížet do elektronických dokumentů ve spisech, odpadne tak nutnost pokaždé navštívit brněnské sídlo soudu. Nová aplikace dostala název NaSpis a v provozu je od 1. září. Žádná justiční složka v Česku zatím podobnou možnost nenabízí.

Každý rok založí ústavní soud přes čtyři tisíce spisů. Většina materiálů už je v elektronické podobě, zbytek úředníci skenují. V případě, že chtěl advokát z Plzně nebo z Prahy nahlédnout do spisu, musel cestovat do Brna. Nový systém by jim měl ušetřit čas i peníze. „Právě za tímto účelem jsme s tímto projektem přišli,“ řekl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Přístup je dvakrát jištěný, rozhodně ne automatický

Vstup do aplikace ale nebude tak jednoduchý. Zájemce se bude muset registrovat prostřednictvím datové schránky a e-mailu. Žadatel se nedostane do databáze Ústavního soudu, systém funguje nezávisle. „Je tam ještě jedna mezifáze. Proces nahlížení není automatický a automatizovaný. Tu žádost dostane pracovnice rejstříku, ta spis prohlédne a dá pokyn ke zpřístupnění,“ vysvětlil generální sekretář soudu.

Spis zůstane přístupný jen 48 hodin. Zatím bude navíc možné nahlížet jen do spisů v řízeních zahájených po 1. září letošního roku, do starších nikoliv.

Redaktor Michal Cagala vysvětluje fungování elektronického systému (zdroj: ČT24)

Projekt může zrychlit soudní řízení

Podle Ivo Pospíšila může mít aplikace i ten efekt, že se zrychlí soudní řízení. „Věříme, že aplikace se v praxi osvědčí, a budeme rádi, stane-li se využívaným nástrojem a pověstnou vlaštovkou, inspirující další orgány veřejné moci ke vzdálenému zpřístupňování elektronických dokumentů účastníkům řízení,“ řekl Pospíšil.

Ministerstvo spravedlnosti chce v elektronizaci České justice pokračovat. U nižších soudů je to ale podle Ivo Pospíšila obtížnější. „Nám ten projekt trval dva roky, v případě obecných soudů to bude vyžadovat víc času, protože jejich agenda je obsáhlejší,“ vysvětlil.