Žádný střet zájmů nebyl, není a nebude, říká ministr Toman. Dotace dostala i firma jeho bratra a otce

Události, komentáře: Miroslav Toman (za ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) odmítl, že by byl ve střetu zájmů kvůli rozdělování evropských dotací v zemědělství, i když v oboru zároveň působí jeho otec i bratr. Řekl to v pořadu Události, komentáře. Podle bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude muset hlavně premiér Andrej Babiš (ANO) dokazovat, že ve střetu zájmů není, když bude vyjednávat evropský rozpočet.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš tento týden vyzval instituce, které jsou v Česku odpovědné za rozdělování evropských dotací v zemědělství, aby naplňovaly evropské nařízení zakazující střet zájmů u politiků. Podezření ze střetu zájmů prověřuje Evropská komise u ministra Tomana (za ČSSD) a především u premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Premiér České republiky v rámci vyjednávání v Evropské radě i pan Toman, který už se účastnil jednání o rozpočtu, mají vliv na to, jak budou (evropské) dotace v České republice v následujícím období uvolňovány. Tito lidé prostě nemohou vyjednávat podmínky, když jsou ve zjevném střetu zájmů,“ říká Bartoš.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana, který byl hostem pořadu Události, komentáře, ale s naplňováním evropského nařízení problém není. „Úředníci, kteří to mají na starosti, ať to je Státní zemědělský intervenční fond nebo příslušný odbor na ministerstvu, to naplňují beze zbytku a nemám o tom sebemenší pochybnosti,“ tvrdí.

Od letošního srpna platí přísnější pravidla pro posuzování střetu zájmů při čerpání dotací. Podle Tomana však nebylo nutné v českých pravidlech nic měnit, protože novým nařízením odpovídají.

Toman: S dotací nemám nic společného

Nejsilnější podezření na možný střet zájmů se týká premiéra Andreje Babiše a firmy Agrofert. Tu předseda vlády loni převedl do svěřenských fondů, podle právníků Evropské komise ale může mít na holding i nadále vliv. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan už v říjnu na půdě evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu potvrdil, že řízení o střetu zájmů probíhá také u ministra Tomana.

„Já žádnou oficiální informaci nemám, já to mám vždycky z médií. Nevnímám to nijak. Protože já jsem přesvědčen o tom, že střet zájmů nemám a že stanoviska jsou taková, která vylučují, že bych měl střet zájmů,“ uvádí Toman.

Miroslav Toman
Zdroj: ČT24

Podle kritiků se ministr mohl do střetu zájmů dostat tím, že jeho otec Miroslav Toman starší vlastní 80 procent akcií firmy Agrotrade – pod ni spadá společnost Xaverov, která letos dostala dvoumilionovou dotaci. Ředitelem Agrotradu je pak ministrův bratr Zdeněk Toman.

„Když se bavíme o této konkrétní dotaci dva miliony korun, tak to bylo schváleno v září nebo říjnu 2017, byla přijata žádost a administrována byla v listopadu 2017. A automaticky podle pravidel byla proplacena na podzim. Takže s tím já nemám nic společného. I kdyby to bylo jakkoliv, tak tam žádný střet zájmů nebyl a není a nebude,“ míní Toman.

Jurečka: Premiér musí doložit, že nebude ve střetu zájmů

V tom mu částečně dává za pravdu i bývalý ministr zemědělství v Sobotkově vládě Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Zpřísněné nařízení Evropské komise říká, že se potenciální střet zájmů má vyloučit a dotyčný člověk má být schopný zdokladovat, že ve střetu zájmů není. Musím pro korektnost uvést, že to úplně nejde vztáhnout na současného ministra (Tomana), protože podmínky programového období, ve kterém byla tato výzva a její nastavení, současný ministr nemohl ovlivňovat,“ říká Jurečka.

Problém však vidí jinde. „Klíčová je otázka budoucnosti a toho, aby především pan premiér dokázal obhájit, že když například vyjednává o rozpočtu po roce 2020, že ve střetu zájmů on ani jeho blízcí rodinní příslušníci nejsou. To musí být schopen zdokladovat on,“ upozorňuje Jurečka.

Sám se s pochybnostmi potýká také. V době, kdy byl ministrem zemědělství, byl jeho bratr Lukáš Jurečka jeho poradcem na ministerstvu a zároveň řídil zemědělskou farmu Pooslaví Nová Ves, která z evropských dotací získala více než osm milionů korun.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

„To byste museli vyloučit velké množství lidí ze státní správy, protože každý v rodině máme nějakého blízkého příbuzného, a pokud je dlouhodobá rodinná tradice v zemědělství, průmyslu a podobně, tak tam pracuje,“ podotýká Jurečka.

„Nechal jsem udělat smlouvu za plnění nula korun pro bratra jako poradce, tím jsem udělal ten transparentní krok, aby to bylo legální. Kdybych to nechtěl udělat, tak to nedělám. A pokud má kdokoli pochyby, že v podmínkách, které jsou transparentní a nelze je v žádostech jakkoli ohýbat, bylo nějaké pochybení, tak ať to podá,“ říká exministr zemědělství.

Sám svou zemědělskou firmu převedl na manželku. „Když jsem tehdy vstupoval do politiky, řekl jsem, že naše rodinná farma nebude nikdy – dokud já budu aktivní v politice – čerpat jedinou korunu dotací ani zelenou naftu. A nic z toho do dnešních dnů nečerpáme a to slovo platí,“ tvrdí Jurečka.

Toman: Ministr nemá na rozdělování dotací vliv

Podle ministra Tomana je dobře ošetřeno, aby ministr zemědělství neměl na rozdělování dotací v oboru vliv. „Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je certifikovaná akreditovaná agentura, která podléhá pravidlům Bruselu naprosto napřímo. Ministr zemědělství zodpovídá pouze za to, že dodržují pravidla. Ale nezasahuje do nich, absolutně,“ upozorňuje.

Nařízení EU o střetu zájmů vstoupilo v platnost 2. srpna 2018. Z července pak pochází právní analýza SZIF, o kterou se Toman ve své argumentaci opírá. „SZIF to udělal z vlastní iniciativy. Já jsem si nechal z mojí iniciativy udělat od právníků vlastní analýzu, jestli nejsem ve střetu zájmů v jiných oblastech na ministerstvu zemědělství. Bylo mi doporučeno, abych se vyhýbal dotacím pro drůbežářský průmysl. Udělal jsem opatření na ministerstvu a není v tom žádný problém,“ tvrdí Toman.

„Já si myslím, že všichni ví, že 80 procent firmy patří mému otci, že tam pracuje bratr. Ať si každý zkontroluje, jaké dotace dostali. V případě, že má kdokoliv jakýkoliv pocit, že dotace dostali neoprávněně nebo že jsem jim pomohl, ať přijde. Je lepší, když je to transparentní, než abych to schovával za jakékoliv právníky,“ míní ministr zemědělství.

Dostálová: Dopis z Bruselu jsme ještě nedostali

Vláda podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ještě nedostala dopis z Bruselu, který se má týkat možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger řekl, že ho odeslal v pátek a že odpověď očekává v řádu dnů až týdnů.

„Od srpna letošního roku platí u konfliktů zájmů přísnější postup. Finanční nařízení se týká každé členské země, každého příjemce, každého občana, ať je malý nebo velký,“ upozornil Oettinger.

„Bude hrozně záležet na tom, co v tom dopise bude. To se nedá odhadovat, jestli k tomu budeme potřebovat nějaké větší právní rozbory, nebo ty odpovědi budou relativně snadné, protože my už jsme nějaké analýzy na vládu připravili,“ řekla ministryně Klára Dostálová.