Babiš se opakovaně zaklínal svými dětmi, do kauzy Čapí hnízdo je zatáhl sám, kritizuje opozice

Události, komentáře: Kauza Čapí hnízdo opět hýbe českou politikou (zdroj: ČT24)

Představitelé opozičních stran vyzývají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odstoupil a umožnil nezávislé vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Na úterní vyjádření předsedy vlády, že natáčení jeho syna reportéry televize Seznam je hyenismus, reagují upozorněním, že svou rodinu do kauzy zatáhl sám. „Několikrát se zaklínal svými dětmi, jak před Poslaneckou sněmovnou, tak na jiných fórech,“ vyjádřila se v pořadu Události, komentáře místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Šest opozičních stran v úterý podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Podle nich je možné, že se předseda dopustil maření vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo, uvedli v souvislosti s případem údajného únosu Babišova syna na Krym.

„My jsme od začátku říkali, že zátěž premiéra Babiše je nemístná a zcela neakceptovatelná pro pozici předsedy vlády. Místo toho, aby indicie mizely, místo toho, abychom ve veřejném prostoru slyšeli vysvětlení celé kauzy, tak naopak indicie sílí,“ uvedl první místopředseda STAN Vít Rakušan, který byl hostem pořadu 90′ ČT24.

„Nebál bych se použít termín maření spravedlnosti. Maření spravedlnosti z pozice premiéra tady jednoznačně v mnohých ohledech hrozí. My se dozvídáme, že pan premiér téměř jistě věděl, kde jeho syn, obviněný v této kauze, celou tu dobu pobývá. Máme pochybnosti, protože celou tu dobu nedošlo k výslechu policie,“ pokračoval Rakušan.

Místopředseda STAN ve speciálním vysílání ČT24 dále prohlásil, že své děti do případu zatáhl Andrej Babiš sám. „Nechceme, aby kauza vyzněla tak, že je Andrej Babiš mučedníkem. Alfa a omega problému je, že máme premiéra s trestním stíháním na krku. Že se ta kauza řeší, že do ní sám historicky zatáhl své děti a ony se stávají terčem zájmu novinářů i orgánů činných v trestním řízení, je věc, za kterou sám nese odpovědnost.“

Podobně jako Rakušan se vyjádřila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Několikrát se zaklínal svými dětmi, jak před Poslaneckou sněmovnou, tak na jiných fórech,“ vyjádřila se v pořadu Události, komentáře. Zároveň obvinila premiéra, že skrývá svého obviněného syna, a tím ovlivňuje vyšetřování Čapího hnízda.

Podle opozice se Babiš nachází v silném střetu zájmů. Udženija připomněla, že premiér například jmenuje šéfa GIBS a vláda má navíc vybírat nového policejního prezidenta. ODS podle své místopředsedkyně nechce směřovat k předčasným volbám, vládní koalice by mohla pokračovat bez Babiše.

Devadesátka ČT24: Nové skutečnosti v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se domnívá, že aktuální situace je mimořádná. „Od roku 90 jsme tady neměli případ takového podezření ze střetu zájmů, z toho, že tady neprobíhá vyšetřování objektivně,“ uvedl. Jurečka se dále pozastavil nad tím, že obviněný syn Andreje Babiše dosud nebyl vyslechnut.

„Jestliže Andrej Babiš mladší řekl, že podepisoval něco a ani nevěděl co, tak je evidentní, že ho jeho otec zatáhl do role takzvaných bílých koní,“ pokračoval zástupce lidovců v pořadu 90′ ČT24.

Opozice apeluje na poslance vlády a KSČM, aby Babiše dál nepodporovali

Strany, které chtějí vyslovit vládě nedůvěru, tedy ODS, Piráti, SPD, lidovci, TOP 09 a STAN, mají ve sněmovně dohromady 92 poslanců, pro vyslovení nedůvěry je ale potřeba alespoň 101 hlasů. Apelují proto na poslance vládních stran a KSČM, aby Babiše dál nepodporovali.

Podle Mariana Jurečky by případnou nedůvěru vládě mohli vyjádřit i někteří koaliční poslanci. Zmínil se o ČSSD i některých poslancích ANO. „Určitě je tady několik poslanců ANO, kteří mají nějaké svědomí a není jim jedno, jak se situace vyvíjí,“ říká Jurečka.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš naznačil v Událostech, komentářích, že očekává od některých poslanců vládních stran hlasy pro nedůvěru vládě. Podle něj i někteří poslanci ANO mají s kauzami premiéra Babiše problém.

Okamura reportéry Seznamu považuje za manipulátory

Pochybnosti o pevnosti stran, které současnou vládu podpořily, má i předseda SPD Tomio Okamura. Mezi sociálními demokraty i komunisty podle něj „je nespokojenost a probíhají tam diskuse“.

Ve speciálním vysílání ČT24 k Čapímu hnízdu zároveň upozornil, že novináře Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka, kteří hovořili se synem Andreje Babiše, považuje za manipulátory. Podporu opozičního návrhu na vyslovení nedůvěry vládě proto Okamura zdůvodňuje hlavně programovými rozdíly.

Místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve večerním vysílání ČT24 uvedl, že sociální demokraté před dalším postupem čekají na vysvětlení od předsedy vlády Babiše.

Pak se vedení ČSSD znovu sejde a zaujme stanovisko. „Všechno bude záviset na tom, jak přesvědčivá budou fakta Andreje Babiše, protože na emoce to hraje už několik let, to už stačilo, teď už by to chtělo reálná fakta,“ uvedl Netolický a připustil, že koaliční ČSSD „nevylučuje žádné řešení“.

Babiš odejít nehodlá

Sám Andrej Babiš opakovaně uvedl, že z čela vlády odejít nehodlá. „Nevidím žádný důvod na rezignaci, vykonávám svoji funkci s nejvyšším nasazením ve prospěch občanů naší země,“ oznámil předseda vlády. Natáčení svého syna, který je podle něj psychicky nemocný, v úterý označil za „odporné, hnusné a vrchol hyenismu“.

Prezident Zeman se bude Babiše ptát na kauzu kolem premiérova syna na schůzce, kterou mají naplánovanou na pondělí příští týden. „Mně to všechno připadá jako dosti divoká konspirace,“ řekl Zeman televizi Nova. Vládu to podle něj ohrozit nemůže.