Vitaminy v tabletách nemají vůbec žádný smysl, pro někoho jsou dokonce nebezpečné, varuje expertka

Vitaminy v tabletách nemají vůbec žádný smysl, říká nutriční terapeutka FN Motol (zdroj: ČT24)

Nástup podzimu s sebou přináší časté střídání teplot, vítr nebo déšť a takové počasí může vést k nachlazení nebo chřipce. Řada lidí proto preventivně začíná užívat vitaminy nebo jiné přípravky na posílení imunity. Podle vedoucí nutriční terapeutky Fakultní nemocnice Motol Mariety Balikové ale tabletky nemají žádný efekt – tělo nedokáže umělé vitaminy tak dobře zpracovat a navíc většinu bez užitku vyloučí.

„Na podzim je dobré do těla dostat zejména vitaminy skupiny C, především z přírodních zdrojů – nejlepší je vybírat si naše potraviny, jako jsou v tomto období jablka, na salát můžeme sáhnout po zelí, nejlepší je kysané, a celkově zvýšit příjem ovoce a zeleniny v našem jídelníčku,“ radí Baliková.

Naopak odrazuje od polykání vitaminů C v tabletkách. „Efekt to žádný nemá. Naše tělo spotřebuje vitaminu C jen určité množství, vitamin se v těle neukládá, a proto ho tělo vyloučí,“ vysvětluje.

Na trhu je také řada produktů, takzvaných doplňků stravy, které slibují posílení imunity na začátku podzimu, kdy je organismus náchylnější k nemocem, jako je nachlazení nebo chřipka.

„Nemá to vůbec žádný smysl. Je to pouze komerční záležitost a pro naše tělo to nemá žádný význam. Můžu zmínit skupiny obyvatel, pro které to může být vyloženě nebezpečné, jako jsou senioři a malé děti. A také pro lidi, kteří mají různá onemocnění, kde může přidávání různých doplňků stravy poškodit organismus,“ varuje vedoucí nutriční terapeutka motolské nemocnice.

„Látky jsou tam v minimálním množství a naše tělo si s nimi neumí tak dobře poradit a neumí je tak dobře syntetizovat jako vitaminy z přírodních zdrojů. Proto je vyloučí a na člověka to nemá žádný efekt,“ dodává.

Vyvrací také některé „zaručené“ informace. Například to, že jíst citrusy není v zimě vhodné, protože prý tělo ochlazují. „Je to mýtus. Tato věc nebyla nikdy prokázána žádnými studiemi,“ říká Baliková. Stejný nesmysl je podle ní názor, že v zimě je lepší jíst zeleninu tepelně upravenou.

Nejlepší prevencí před „podzimními nemocemi“ je podle ní jíst víc ovoce a zeleniny, stravovat se pravidelně a zdravě, a dbát na zvýšenou hygienu rukou zejména po kontaktu s větším počtem lidí. Sportovat by měli hlavně ti, kteří na to jsou zvyklí. Začínat na podzim s náročným sportem nebo třeba s dietou podle terapeutky rozhodně vhodné není.